Afbeelding
Foto: Pixabay

Lokale lastendruk stijgt volgend jaar met 0,5 procent

Algemeen

WEESP “In deze begroting, met een omvang van 54 miljoen euro, is geprobeerd een evenwichtige balans te vinden tussen het realiseren van de ambities uit het coalitieakkoord 2018-2022 “Samen voor elkaar” en de onzekere effecten van de coronacrisis.” Met deze woorden kondigt het college de begroting voor 2021 aan: de laatste begroting van de zelfstandige gemeente Weesp. Met onder andere een beperkte stijging van de lokale lasten (deze wordt bepaald door de onroerende zaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing) met gemiddeld een half procent, slaagt Weesp met vlag en wimpel in deze ambitie.  

Komend jaar komt er opnieuw een noodbudget om Weesp zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen. Ook komt er extra geld voor de verwachte toename in de kosten voor uitkeringen, zorg en ondersteuning als gevolg van de coronacrisis. Daarnaast wil het college investeren in gezonde schoolgebouwen, cultuur, groen, duurzaamheid en voorzieningen voor mensen met een laag inkomen. Wethouder financiën Léon de Lange: “Voor 2021 hebben we ambitieuze initiatieven en plannen liggen voor Weesp. We weten ook dat we voor lastige dilemma’s komen te staan. Daar hebben we met deze begroting een balans in proberen te vinden. We gaan het laatste volledige begrotingsjaar in met een financiële buffer, maar we sluiten niet uit dat er op een later moment in het jaar aanvullende keuzes gemaakt moeten worden vanwege de coronacrisis.”

Vier opvallende punten:

- Er komt wederom een noodbudget van 550.000 euro om Weesp zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen.
- Er wordt 1.350.000 euro geïnvesteerd om de luchtkwaliteit in schoolgebouwen van he tprimair en voortgezet onderwijs te verbeteren (programma ‘Gezonde Schoolgebouwen2021’).
- Er is extra geld voor theater City of Wesopa (40.000 euro) en Museum Weesp (66.000euro).
- Er komen meer plekken om te sporten. Naast de komst van de sporthal Weespersluisworden de gymzalen ook buiten schooltijden te huur aangeboden.

Op WeesperNieuws Extra staat vandaag een uitgebreid artikel over de begroting.\

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant