Bertus en Ted Blok.
Bertus en Ted Blok. Foto: Brian Elings
WEESP BEDANKT

‘Het gesprek bij de koffie is belangrijker dan de klusjes’

Mensen

WEESP Op 7 december is het de Dag van de Vrijwilliger. De gemeente Weesp wil met de campagne ‘Weesp Bedankt’ al haar vrijwilligers bedanken en uitgebreid stilstaan bij het mooie, inspirerende en belangrijke werk dat ze doen. Als onderdeel van de campagne vertellen drie vrijwilligers in het WeesperNieuws hun bijzondere verhaal. Vandaag zijn dat de broers Ted en Bertus Blok.

Hieronder een uitgebreid interview? Geen tijd? Scroll dan naar beneden voor een filmpje. 

“Ja, we zijn best handig. Daarom doen we kleine dingetjes voor mensen die het zelf niet kunnen, zoals klusjes in huis of werken in de tuin. Het is echt geweldig om te zien hoe ontzettend blij je mensen kunt maken door het gras te maaien of een schilderijtje op te hangen.”

Aan het woord zijn de broers Ted (74) en Bertus (70) Blok, zij doen sinds hun pensioen vrijwilligerswerk via de Versa Vrijwilligerscentrale. “Ik vind het leuk om bezig te zijn en mensen te helpen”, legt Ted uit. “En wat moet ik anders, thuiszitten achter de geraniums? Daar wordt een mens toch niet goed van.”

Meer dan alleen klusjes
Ted vertelt dat hij vaste adressen heeft waar hij de tuin bijhoudt. “Kijk. Ik ben geen hovenier, maar onkruid weghalen en snoeien doe ik wel. Of een kraanleertje vernieuwen en een lampje ophangen, dat soort klusjes.”

Al negen jaar zet Ted zich zo’n 12 tot 15 uur per week vrijwillig in voor zijn medemens. En hij doet meer dan alleen klusjes in en om het huis. “Ik ben ook coördinator van de chauffeurs van de PlusBus en ik ben daar zelf ook chauffeur. Jammer genoeg word ik volgend jaar 75. Dan mag je niet meer op de PlusBus rijden, omdat je dan niet verzekerd bent. Maar dan ga ik gewoon mee als begeleider.”

Zijn ogen beginnen te stralen wanneer hij begint over de jeugd-EHBO-lessen die hij geeft. “Dat vind ik het leukste om te doen. Tot nog toe hebben we met het team altijd iedereen laten slagen.” Trots voegt hij eraan toe: “Een teken dat je het goed overgebracht hebt.”

‘Lekker mijn koppie leegmaken’
Bertus knikt instemmend wanneer hij zijn broer hoort praten over de lessen aan de jeugd. “Ik geef zelf schaatstraining aan kinderen tussen de 9 en 14 jaar. Schaatsen is mijn hobby en ik vind het leuk om dat aan de jeugd te leren. Want de jeugd wil altijd gewoon hard, maar ik zeg dan: eerst aan je techniek werken.”

De sportieve Bertus staat zelf ook een keer per week op de ijzers. En als het lekker weer is dan maakt hij een rondje op de racefiets. “Gewoon even lekker mijn koppie leegmaken. Maar ik vind het net zo ontspannend om bij mensen in de tuin te werken.”

Zo’n drie uur per dag, drie dagen in de week doet Bertus vrijwilligerswerk via de Versa Vrijwilligerscentrale. “Als mensen Versa bellen omdat ze ergens hulp bij nodig hebben, dan word ik opgeroepen. Meestal ga ik dan eerst even bij de mensen langs om kennis te maken, dan zie ik meteen wat ik mee moet nemen. En dan maak ik een afspraak.” Met een grote lach op zijn gezicht vervolgt hij: “Ik wil altijd het liefst om negen uur ’s ochtends beginnen, maar oudere mensen spreken liever later af. En dat vind ik ook goed hoor.”

Een luisterend oor
“Weet je wat belangrijk is als je vrijwilligerswerk doet? Dat je de mensen een beetje in de gaten houdt.” Ted gaat rechtop zitten voor hij verder praat. “Iemand waar ik klusjes voor doe had een keer een wondje aan haar voet. Dan vraag ik hoe het daarmee gaat. Maar ik kijk ook hoe het geestelijk gaat. Want als er iets niet goed is, dan is er misschien wel hulp nodig en dan moet je instanties inschakelen.”

“En je bent als vrijwilliger ook een luisterend oor”, vult Bertus zijn broer aan. “Halverwege de ochtend krijg je koffie en dat gesprek aan tafel is eigenlijk belangrijker dan de klusjes die we doen. Mensen zijn misschien wel eenzaam en zijn dan blij dat er iemand is bij wie ze hun ei kwijt kunnen. Dus dan praten we met ze. Vinden wij zelf ook gezellig hoor. Maar op een gegeven moment moet je dan ook zeggen: ik moet nu weer aan de slag. Anders komt er van je werk niks meer terecht.”


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant