Afbeelding
Van de lezers

Amsterdamse zegeningen

Algemeen

WEESP Lezer Dick van Zomeren bekruipt het bange vermoeden dat Weesp voor Amsterdam een onbeduidend wingewest zal worden, waarvan alleen het grondgebied van belang wordt geacht. Hij schreef hierover onderstaande ingezonden brief. 

Inzender: Dick van Zomeren 

Het proces lijkt onomkeerbaar: over iets minder dan anderhalf jaar slokt Amsterdam Weesp op. Weesp heeft de hoofdstad niets te bieden op economisch, maatschappelijk of cultureel gebied, alleen (bouw)grond is er in de aanbieding. Een fusie waar het CDA in de Weesper raad destijds als enige tegen stemde en waarbij een referendum uitwees dat niet meer dan 57% van de Weesper bevolking voor was. Slechts iets meer dan de helft dus.

De fusie is pas 24 maart 2022 een feit, een week na de gemeenteraadsverkiezingen. Maar de Weesper wethouder Fusiezaken ziet toch nu al de zegeningen, aldus het WN van 18 november jl., omdat hier nu wegen en bruggetjes plus plantsoenbanken worden opgeknapt. Dat steekt pover af bij hetgeen al jaren stil ligt in Weesp. Bijvoorbeeld sociale woningbouw sinds het opgaan van Samen Bouwen in Ymere en de nog nooit ter hand genomen renovatie van woningen in het deel oude Papelaan/Tuinkade, de Kastanjelaan en de afbraak voor nieuwbouw van de kleine grijze flatjes langs de Plataanlaan en Kostverlorenstraat. Nergens ten zuiden van de spoorlijn wordt gebouwd. De Bloemendalerpolder is er vooral voor Amsterdammers met geld.

Van die door wethouder De Lange benadrukte zegeningen vanuit uit de hoofdstad naar Weesp zullen ze vooral bij de Openbare Amsterdamse Bibliotheken (OBA) opkijken, waar ze vier filialen moeten sluiten door een opgelegde bezuiniging van anderhalf miljoen euro in 2023. Over minder dan twee jaar kan zoiets ook Weesp treffen, want volgens de Amsterdamse norm moet er een bibliotheek zijn per 30.000 inwoners. Die heeft deze stad bij lange na niet. Als Weespers naar de bibliotheek willen zullen ze dan naar Amsterdam Zuidoost worden verwezen. En gezien de door Amsterdam gehanteerde parkeertarieven (hier binnenkort in de hele binnenstad) is het voor Weesp ook maar bevreesd afwachten.

Mij bekruipt het bange vermoeden dat Weesp voor Amsterdam een onbeduidend wingewest zal worden, waarvan alleen het grondgebied van belang wordt geacht. Afgezien van een bedreigde bibliotheek nog een spookbeeld, dat betreft ook al een gesubsidieerd en bemand instituut: het gemeentearchief. Dat is nu toegankelijk en dichtbij, maar als het stadhuis een bijkantoor is geworden, wie garandeert dan dat het hier blijft? Of is dat over vijf jaar ondergebracht in een loods op een industrieterrein in Amsterdam-West en alleen na afspraak te bezoeken?

Deze fusie is een unicum, want als ik goed geïnformeerd ben is dit in ons land de eerste fusie tussen twee steden die allebei al eeuwenlang stadsrechten hebben. Maar van evenredigheid kan absoluut geen sprake zijn als de ene partij wat inwoners betreft veertig keer zo groot is als de andere. Laat staan van rechten voor de kleinste partij.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant