Yvette Demarteau doet vrijwilligerswerk bij Clothing4U
Yvette Demarteau doet vrijwilligerswerk bij Clothing4U Foto: Brian Elings

‘Met vrijwilligerswerk kun je iets terugdoen'

Mensen

Op 7 december is het de Dag van de Vrijwilliger. De gemeente Weesp wil met de campagne ‘Weesp Bedankt’ al haar vrijwilligers bedanken en uitgebreid stil staan bij het mooie, inspirerende en belangrijke werk dat ze doen. Als onderdeel van de campagne vertellen drie vrijwilligers in het WeesperNieuws hun bijzondere verhaal. Vandaag is dat Yvette Demarteau.

“Ik vind tijd iets belangrijks, daar wil ik iets goeds mee doen en een stukje van mijn tijd teruggeven. Dus toen ik in Weesp kwam wonen ben ik direct gaan kijken hoe ik hier iets kan bijdragen. Want verandering komt uit de burger, denk ik.”

Vier jaar geleden begint het volgens Yvette Demarteau (33) ineens te knagen. “Ik wilde alles heel goed doen en ook mezelf ontwikkelen. Het was een moment om voor mezelf te reflecteren wat ik precies wilde en waar ik energie van kreeg.”

Op dat moment werkt Yvette in de mode-industrie. “Het bedrijf waar ik werkte heeft een sociale missie. Ik ben daar veel in aanraking gekomen met vrijwilligersorganisaties door vanuit het bedrijf georganiseerde vrijwilligersactiviteiten.” En zo is ze in de wereld van het vrijwilligerswerk gerold.

Steentje bijdragen
“Persoonlijk vind ik het fijn om mijn steentje bij te dragen aan de gemeente. Dat hoeft niet acht uur per week te zijn, desnoods vier uur per maand. Zo geef je een stukje van je tijd terug aan je gemeente, de planeet of waar je interesse ook ligt. Maar vrijwilligerswerk doe ik ook voor mezelf: ik voel me goed als ik iets doe voor een ander.”

Yvette en haar man verhuizen anderhalf jaar geleden vanuit Amsterdam naar Weesp. “In Amsterdam deed ik vrijwilligerswerk bij BuurtBuik. Een stichting die voedselverspilling tegen gaat door voedsel dat niet meer verkocht mag worden op te halen bij bakkers, supermarkten en eigenlijk alles in de buurt. Daarmee kookten we driegangenmenu’s voor mensen die een steuntje kunnen gebruiken of die behoefte hebben aan sociaal contact. Dat deed ik een keer per week en ik zat in het lokale bestuur van de stichting. Toen ik naar Weesp verhuisde heb ik het stokje overgedragen.”

Clothing4u
Omdat Yvette ook in Weesp iets wil doen, gaat ze via de website van de Versa Vrijwilligerscentrale op zoek naar een vrijwilligersvacature die bij haar past. “Door mijn achtergrond in de textielindustrie kwam ik bij Clothing4u terecht. Deze stichting maakt kledingboxen voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Die kledingboxen worden gevuld met nieuwe kleding die anders weggegooid zou worden: oude collecties, restvoorraden, samples en kleding die winkels niet meer verkopen.”

De bevlogen vrijwilligster legt uit dat de kledingindustrie heel vervuilend is. “Er wordt heel veel kleding zomaar weggegooid en verbrand. Maar er zijn ook andere alternatieven. Daarom vind ik Clothing4u zo goed. Aan dit sociale doel wil ik graag bijdragen.”

Met Esther, de oprichtster van Clothing4u heeft Yvette meteen een leuke match. “Ik ben begonnen met een paar uur te helpen met de kledingboxen en social media. Eerst ging ik alleen op dinsdag, maar ik vond het zo leuk, dat ik ook op woensdag ging. Soms anderhalve dag per week, dat hing van mijn planning af. Door mijn nieuwe baan kan ik nu nog maar om de week vier uur bij Clothing4u helpen. Jammer, want ik zou daar veel vaker willen zijn!”

Een schonere toekomst
En die nieuwe baan heeft Yvette te danken aan haar vrijwilligerswerk. “Sinds september werk ik als projectmanager bij Recycle Valley, een organisatie die in samenwerking met gemeenten het zwerfafvalprobleem aanpakt door educatie en bewustwordingscampagnes. Bij Recycle Valley deed ik al vrijwilligerswerk. Zo heb ik regelmatig deelgenomen aan cleanups in Weesp en ben ik als Weesper gevraagd om de World Cleanup Day te organiseren. Er kwam bij Recycle Valley een vacature vrij, daar heb ik op gesolliciteerd. Daarbij was het een voordeel dat ik al vrijwilligerswerk bij hen had gedaan. En nu heb ik dus een ontzettend leuke baan, waarmee ik ook nog bijdraag aan een schonere toekomst.”


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant