Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Vragen over Covid-19

B2b

Column door Marith Huisman, JAN Accountants & Adviseurs

Ik vermoed dat mijn werknemer mogelijk Covid-19 heeft: mag ik hun temperatuur opmeten en/of hen testen op het coronavirus? 

Nee, als werkgever mag je geen medische gegevens van jouw personeel verwerken. Je mag jouw werknemers – op grond van de privacywetgeving – niet zelf testen of hun temperatuur opmeten.
Echter, als werkgever heb je de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Wij merken dat veel werkgevers daarom met deze plicht voor een veilige werkplek ‘worstelen’. Wat kan en mag je als werkgever nu wel?

Je mag een werknemer met verkoudheidsklachten vragen of hij zich laat testen op Covid-19.

Vanuit overheidswege is er een dringend advies om je te laten testen, maar het is geen verplichting. Weigert de werknemer een test af te nemen, dan kun je geen sancties opleggen. Het is wel verstandig om contact met de bedrijfsarts op te nemen. Een werknemer dient redelijke voorschriften van de bedrijfsarts op te volgen. Wil je dat de werknemer een sneltest ondergaat, dan zijn de kosten voor jou als werkgever
Zorg ervoor dat de werknemer voor zover dat mogelijk is, zeker totdat de testuitslag er is, thuiswerkt. Is werken vanuit huis niet mogelijk dan heeft de rechter uitgemaakt dat het loon dient te worden doorbetaald.

Vraag aan jouw werknemers een mondkapje te dragen.

Werken jouw werknemers niet in een openbare publieke ruimte dan zal het afhangen van de situatie of je hen kunt verplichten een mondkapje te dragen. Een werknemer mag niet zomaar een dergelijke instructie naast zich neerleggen. De mondkapjes dien je wel gratis aan jouw werknemers te verstrekken.
Zorg dat je het besluit tot een mondkapjesplicht neemt conform de arbeidshygiënische strategie (zie voor meer informatie: www.arboportaal.nl/onderwerpen/arbeidshygienische-strategie). Heb je een OR of een PvT, dan hebben zij instemmingsrecht: betrek hen tijdig bij jouw besluit.

Coronaprotocol en sancties

Het RIVM heeft instructies gegeven hoe met contacten op het werk en klanten om te gaan (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ondernemers-en-bedrijven/protocollen ). Alle werkgevers dienen deze instructies van het RIVM te volgen. Zorg ervoor dat de instructies in alle talen van uw werknemers beschikbaar zijn, zodat zij ze goed begrijpen.
Een goed coronaprotocol kan je ook helpen. Dan kun je - als werknemers bijvoorbeeld consequent de anderhalvemetermaatregel negeren, geen handen wassen, zich niet houden aan de verplichte looprichting - jouw werknemer sanctioneren, bijvoorbeeld door de loonbetaling te stoppen of een officiële waarschuwing te geven. Het stelselmatig niet in acht nemen van de coronamaatregelen zou kunnen leiden tot een ontslag op staande voet.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant