Afbeelding
Foto: Pixabay

Weesper aangehouden bij onderzoek naar witwassen en fraude

Algemeen

WEESP De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft vandaag de woning doorzocht van een 43-jarige man uit Weesp. Hij word verdacht van witwassen en fraude met de Tozo-regeling, zo maakte het FIOD vanmiddag bekend.

Tijdens de doorzoeking van de woning is beslag gelegd op de administratie, mobiele apparaten, contant geld, dure sieraden en waardevolle horloges van de man. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen die de overheid heeft genomen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. 

Het vermoeden is dat de man via zijn bankrekening geld heeft witgewassen voor criminelen. Het storten van grote contante bedragen zonder legale economische verklaring kan een indicatie van witwassen zijn, evenals de contacten die de verdachte heeft met criminelen, meldt de opsporingsdienst.

De Weesper heeft in maart 2020 een eenmanszaak opgericht en heeft daar direct Tozo aanvragen voor ingediend. De opsporingsdienst verdenkt dat de man de onderneming uitsluitend heeft opgericht om gebruik te kunnen maken van de regeling, omdat er nagenoeg geen activiteiten en inkomsten zichtbaar zijn. De verdachte heeft daarnaast inkomen uit loondienst dat boven het sociaal minimum ligt, vermoedelijk heeft de man dus geen recht op deze steunmaatregel.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant