De eerste avond in het Wispe-café
De eerste avond in het Wispe-café

VVD roept in motie op vergeten ondernemers zoals Wispe te helpen

B2b

WEESP VVD-raadslid Hawre Rahimi dient volgende week een motie in waarin het college van B en W wordt opgeroepen de noodklok te luiden richting de Tweede Kamer met het verzoek om meer maatwerk toe te passen voor ondernemers die tussen wal en schip vallen. Aanleiding voor de motie is de situatie waarin Wispe Brouwerij en Wispe Horeca verkeert.

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden valt zowel Wispe Brouwerij (hier vallen alle activiteiten voor de productie van Wispe bier onder) en Wispe Horeca (alle activiteiten binnen het proeflokaal in de Laurentiuskerk) buiten de steunmaatregelen van de overheid. Jitze Vellenga, een van de drie broers die Wispe leiden, heeft uitgerekend dat, als de maatregelen ook voor hen van toepassing zouden zijn, ze rond 120.000 euro aan steun zouden hebben kunnen krijgen. De ondernemers hebben via VVD-kamerlid Judith Tielens aandacht gekregen voor de situatie bij demissionair minister Koolmees van Sociale zaken, maar die heeft laten weten dat er inderdaad ondernemers, zoals Wispe (dit worden inmiddels de ‘Vergeten Ondernemers’ genoemd) buiten de boot vallen en dat dat pech is. De systemen van bijvoorbeeld het UWV zijn nu eenmaal niet berekend op uitzonderingen, liet hij weten.

Wethouder
Daar laten de Weesper ondernemers het niet bij zitten. Inmiddels hebben ze wethouder Astrid Heijstee van Economische Zaken gevraagd om iets te kunnen betekenen en met de motie roept Rahimi nu op om hier vaart achter te zetten.
Wat Rahimi betreft kan de gemeente net als in de zogenoemde BAR-gemeenten (Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard) hierin als filter te laten fungeren: de gemeente heeft zicht op schrijnende gevallen en dient de aanvraag in, de uiteindelijke beoordeling gebeurt door de rijksoverheid. Daarnaast roept Rahimi op ook een gemeentelijk meldpunt te openen of gebruik te maken van het meldpunt in de Regio waar ondernemers die tussen wal en schip vallen zich kunnen melden voor hulp en vragen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant