Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Schaatsen op natuurijs in coronatijd? Liever niet, vindt de regio

Algemeen

WEESP Hoewel de temperaturen vanaf zondag dalen en de schaatskoorts daardoor stijgt, gelden er de komende tijd voor de liefhebbers flink wat beperkingen. De coronamaatregelen gooien ook nu weer roet in het eten.

Zodra het echt begint de vriezen is ‘t Gooi en de Vechtstreek - met name vanwege de Loosdrechtse Plassen - een populaire regio. Normaliter stellen de verschillende gemeenten dan samen met de schaatsverenigingen een draaiboek op om bezoekersstromen te reguleren en iedereen veilig te kunnen laten schaatsen. 

De coronamaatregelen vragen om aanpassingen van dit draaiboek. In navolging op een notitie van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) hebben de gemeenten Wijdemeren en Gooise Meren deze handreiking Schaatsen op natuurijs opgesteld. Deze handreiking dient voor de schaatsverenigingen in de gehele regio Gooi en Vecht en omschrijft wat er wel en niet mogelijk is bij het schaatsen op natuurijs binnen de coronamaatregelen. 

Geen georganiseerde toertochten
Zo zijn georganiseerde toertochten en horecavoorzieningen gerelateerd aan het ijs in deze vorstperiode niet toegestaan. Recreatief schaatsen op natuurijs wordt door gemeenten en schaatsverenigingen binnen de regio ontmoedigd. Het schaatsen op natuurijsbanen (400 meter banen) is alleen mogelijk met gereguleerde toegang. Hiernaast treft men in de regio geen voorbereidingshandelingen om het ijs in optimale staat te brengen, zoals dit bij andere vorstperiodes wel gebeurt. 

Geen koek en zopie
Ook treffen de schaatsverenigingen geen andere voorbereidingen, waaronder het plaatsen van een koek en zopie en het inrichten van parkeerplaatsen. Tot slot kunnen er op gemeentelijk en provinciaal niveau in samenwerking met de hulpdiensten verkeersmaatregelen worden getroffen om verkeersstromen te reguleren en intensief bezoek met de auto te ontmoedigen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant