Tweede Kamerlid Van Raak uitte zorgen over de toekomstige bestuurscommissie van Weesp.
Tweede Kamerlid Van Raak uitte zorgen over de toekomstige bestuurscommissie van Weesp.

Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel herindeling Weesp-Amsterdam

Algemeen

WEESP De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat een fusie van Weesp met Amsterdam mogelijk maakt. Hierna gaat het stuk naar de Eerste Kamer.

De herindeling werd donderdag behandeld tijdens de plenaire vergadering. ‘s Middags was er eerst een debat, waarbij verschillende Kamerleden inspraken. 

Ronald van Raak van de SP zei niet te begrijpen waarom steden nu ook al moeten fuseren. Ook vindt hij de geografische verhouding tussen Weesp en Amsterdam bijzonder en er zitten volgens hem haken en ogen aan een bestuurscommissie. Martin Bosma van de PVV gaf in zijn betoog vooral kritiek op minister Ollongren, maar ging ook nog even in op Weesp - Amsterdam. Hij vindt dat Weesp niet echt een keuze heeft gehad en noemt de bestuurscommissie een doekje voor het bloeden: “Over een paar jaar wordt die gewoon wegbezuinigd”. En nog een intocht met zwarte pieten kan Weesp als onderdeel van het linkse Amsterdam ook wel vergeten, stelt Bosma. 

Hamburgersituatie
Joost Sneller van D66 sprak over de democratische risico’s van gemeentelijke herindelingen (er werden meerdere herindelingen besproken), maar ging niet specifiek in op de herindeling Weesp - Amsterdam. Mark Snoeren van de VVD benaderde het (redelijk) positief: “Ik hoor ook positieve verhalen uit Weesp: ik hoor dat Amsterdam het goed oppakt, met respect voor de gemeente Weesp en dat er goede afspraken liggen over hoe dat gaat werken. Die afspraken zijn dan wel voor drie jaar. Ik vraag de gemeente Amsterdam om dat respect richting Weesp niet voor drie jaar te hebben, maar voor onbepaalde tijd.” Roelof Bisschop van de SGP sprak zijn verbazing uit over wat de gemeentelijke herindeling voor Diemen gaat betekenen. Die gemeente wordt volgens heem een soort enclave binnen de republiek Amsterdam, wat hij later nog eens omschreef als een ‘hamburgersituatie’.

Demissionair minister Kajsa Ollongren ging in op wat de insprekers hadden gezegd. Over de bestuurscommissie zei ze onder meer dat dit in een werkwijze is waar Amsterdam door de afschaffing van de deelgemeentes bekend mee is en dat dit bestaande systeem straks zonder problemen in Weesp kan worden toegepast. En over de ligging van Weesp en Amsterdam stelde ze dat Weesp via Driemond wel degelijk aan Amsterdam (Zuidoost) grenst. 

Het stemmen gebeurde pas vanavond. Het wetsvoorstel werd aangenomen en kan nu naar de Eerste Kamer. Als alles volgens plan verloopt zal de fusie plaatsvinden in maart 2022, na de gemeenteraadsverkiezingen zodat er geen aparte verkiezingen plaats hoeven te vinden. Na de herindeling met Amsterdam in 2022 krijgt Weesp een rechtstreeks gekozen bestuurscommissie.

Het debat terugkijken, kan hier. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant