Afbeelding
Foto: Archief WeesperNieuws

Nieuw systeem om schaarse sociale huurhuizen eerlijk te verdelen

Algemeen

WEESP De dagelijkse besturen van 15 gemeenten rond Amsterdam inclusief Amsterdam zelf vinden dat woningzoekenden die dringend een sociale huurwoning nodig hebben, meer kansen moeten krijgen om een woning te vinden. De verwachting is dat het nieuwe systeem van woonruimteverdeling half 2022 kan ingaan. Weesp zit niet bij de 15 gemeenten, maar Amsterdam wel en dus valt ook Weesp na de fusie onder de nieuwe regels.

De overweging is dat sociale huurwoningen in de regio Amsterdam schaars zijn. “Er is een groot tekort aan betaalbare woningen, waardoor de gemiddelde wachttijd voor een woning boven de 10 jaar ligt. Urgenties worden alleen verleend in zeer uitzonderlijke gevallen. Op dit moment maken mensen met een lange inschrijfduur of met een urgentie de meeste kans op een sociale huurwoning. In de regio Amsterdam is daardoor een grote groep woningzoekenden die dringend een woning nodig heeft, maar daar geen kans op maakt”, staat in een toelichting op de website van de gemeente Amsterdam.

In de nieuwe verdeling moeten mensen die dringend een woning nodig hebben beter aan bod komen. Dankzij een nieuw puntensysteem is de inschrijfduur niet meer allesbepalend, maar gaan ook andere zaken een rol spelen. Door actief te zoeken, kunnen mensen extra punten verdienen, de zogenaamde ‘zoekpunten’. Huishoudens in dringende omstandigheden kunnen daarnaast ‘situatiepunten’ krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om gezinnen met kinderen die bij anderen inwonen of mensen met kinderen die net een relatie hebben beëindigd. Ook thuiswonende kinderen in een problematische situatie hebben recht op ‘situatiepunten’. Deze categorieën komen voort uit een groot onderzoek in de regio naar de mening van bewoners over de woonruimteverdeling. Uiteindelijk bepaalt het totale aantal punten welke woningzoekende een sociale huurwoning toegewezen krijgt.

Experiment
Gemeenten krijgen in het nieuwe systeem de mogelijkheid om voor een periode van 2 jaar een experiment te starten met extra punten. Jongeren krijgen 10 startpunten toegekend als ze na afloop van hun jongerencontract geen nieuwe woning kunnen vinden. Zo voorkomen gemeenten dat jongeren op straat komen te staan. Na 2 jaar bekijkt een gemeente of deze regeling voortgezet kan worden. Daarnaast moeten woningen duidelijker worden aangeboden op Woningnet en kunnen punten worden afgetrokken als iemand bij een bezichtiging niet komt opdagen.

De gewijzigde verordeningen worden waarschijnlijk half 2021 vastgesteld door de gemeenteraden. De verwachting is dat het nieuwe systeem voor woonruimteverdeling halverwege 2022 in kan gaan.  

(Bron: gemeente Amsterdam)

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant