Afbeelding

Redenen om spaardoelen op te stellen

Advertorial

Hopelijk heb je al van jongs af aan heb je geleerd dat je moet sparen als je een bepaald bedrag nodig hebt. Deze les klopt helemaal en waarschijnlijk zal dit de rest van je leven blijven bevestigen. Maar wat zijn tegenwoordig de beste redenen om spaardoelen op te stellen? In dit artikel komen de vier populairste voorbij.

1. Je wilt je hypotheek aflossen
Een hypotheek is fijn, omdat je er alvast mee in je huis kunt wonen zonder dat je het helemaal afbetaald hebt. Maar het is nog fijner om geen hypotheek meer te hebben. Daarom is het aflossen van de hypotheek het populairste spaardoel voor veel mensen. Zodra die laatste beetjes helemaal betaald zijn, ben je helemaal eigenaar van het huis. Daarmee profiteer je optimaal van eventuele waardestijging in de toekomst. Zodra je de hele hypotheekschuld hebt afgelost, ben je helemaal aflossingsblij! Dat wil jij toch ook?

2. Je wilt ergens in investeren
Geld sparen om daar dan weer meer geld van te maken. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Dan is dit een ideaal spaardoel voor je. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vastgoedinvestering, maar ook voor het investeren in een veelbelovende startup. Zo’n jong bedrijf heeft namelijk veel kapitaal nodig en dat is in de beginfase vaak niet voorhanden. Hier kun jij uitkomst bieden. Spreek af of je in ruil voor jouw inleg aandelen krijgt in het bedrijf of dat je alleen een rentepercentage krijgt bovenop de aflossing voor de lening. Het kan zijn dat het bedrijf roemloos ten onder gaat en dan is jouw geld ook weg. Maar lukt het wél om de wereld te veroveren, dan heb jij mooi aandelen in dat bedrijf!

3. Je wilt een startkapitaal om mee te beleggen
Het is vaak de eerste stap in menig cursus Beleggen voor beginners: zorg dat je een startkapitaal hebt om mee te beginnen. Je kunt het rustig aan opbouwen, want je hoeft niet meteen al je geld in te leggen. Liever niet zelfs, want je wilt je risico’s zo veel mogelijk spreiden. Koersen stijgen en dalen, dus probeer het eerst eens op je gemak om te zien hoe dit allemaal werkt.

4. Je wilt verduurzamen
Als je een woning of bedrijf wilt verduurzamen, dan heb je daar geld voor nodig. Veel geld, in de meeste gevallen. Het is dan ook een logisch spaardoel. Maar als je eenmaal genoeg geld bij elkaar hebt en de aanpassingen kunt laten uitvoeren, dan begint het terugverdienen van je investering ook direct. Isolatie en zonnepanelen zijn de beste voorbeelden: hiermee bespaar je vanaf dag één op energiekosten. Na de terugverdientijd gaat het dus al snel in de plus!

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant