Afbeelding
Foto:

Veel vragen over thuiswerken

B2b

Dit is een column van Marith Huisman van JAN Accountants & Adviseurs.

Thuiswerken in verband met corona roept veel vragen op, zo hebben wij gemerkt. In dit artikel zullen we op een aantal veelvoorkomende vragen ingaan. 

Zijn de reguliere Arboregels van toepassing op thuiswerken?

Ja, het Arbobesluit is ook van toepassing op thuiswerken. Als werkgever moet je zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving, ook thuis.

Mag je een werknemer verplichten om thuis te werken?

Ja, dat kan als de werknemer een functie heeft die thuiswerken toelaat en zolang dit in redelijkheid mogelijk is.

Ben je verplicht om voor een ergonomische thuiswerkplek te zorgen?

Ja, als werkgever moet je de faciliteiten ter beschikking stellen die de werknemer nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Te denken valt aan: een goede tafel en bureaustoel, een los toetsenbord, een extra beeldscherm en voldoende verlichting. Deze kosten mag je niet op de werknemer verhalen. Leg als je niet wilt dat werknemers structureel thuis gaan werken vast dat het thuiswerken tijdelijk van aard is en wordt ingesteld vanwege een buitengewone situatie, zodat de werknemer de faciliteiten weer inlevert als de bijzondere situatie en daarmee het thuiswerken stopt.

Heeft de werknemer ook zelf een verantwoordelijkheid?

Ja, de werknemer dient op zijn beurt de verstrekte thuiswerkvoorzieningen ook daadwerkelijk te gebruiken en de instructies van de werkgever nauwgezet op te volgen. Je dient de werknemers te wijzen op de risico’s van thuiswerken (te weinig beweging, te weinig pauzes, etc).

Mag je de thuiswerkplek controleren?

Ja, de werknemer moet een vorm van controle toestaan. Je moet kunnen controleren of de werknemer zijn werk verantwoord kan verrichten. Het daadwerkelijk fysiek langsgaan mag (in verband met de privacy), maar alleen als dit noodzakelijk is. Je moet eerst kijken of er minder ingrijpende middelen zijn zoals het invullen van een vragenlijst over de arbeidsomstandigheden thuis, inclusief foto’s. Deze vragenlijst kun je opvragen bij de preventiemedewerker of de Arbodienst.

Heeft de werknemer recht op een thuiswerkvergoeding?

Nee, er is (nog) geen recht op een thuiswerkvergoeding. Wel kun je als je dat wilt vrijwillig de extra door de werknemer gemaakte onkosten, zoals internet, verwarming, licht, het kopje koffie, onbelast aan je werknemer vergoeden uit de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant