Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

De gemeente legt uit wat er verandert door de coördinatieverordening

Algemeen

WEESP Per 1 april 2021 treedt de coördinatieverordening Weesp in werking, zo maakt de gemeente Weesp bekend. De gemeente legt uit wat dat betekent en wat de voordelen en veranderingen zijn.

‘”Met de coördinatieverordening is het mogelijk dat besluiten zoveel mogelijk dezelfde voorbereiding, totstandkoming en rechtsbescherming (bezwaar en beroep) hebben. De procedurestappen voor de verschillende besluiten vinden dan gelijktijdig plaats. Maar dit gaat niet zo ver dat besluiten waartegen geen rechtsbescherming open staat, alsnog rechtsbescherming krijgen. Er kan bijvoorbeeld een bouwvergunning (omgevingsvergunning) voor het bouwen van een garage gecoördineerd worden met een (omgevings)vergunning voor het kappen van een boom en een (omgevingsvergunning) voor een inrit. Er worden dan drie vergunningen tegelijkertijd voorbereid en in procedure genomen en geldt er één procedure voor bezwaar en beroep.” 

Voordelen/veranderingen
“Er zijn voordelen/veranderingen verbonden aan een coördinatieverordening. Ten eerste is de inhoudelijke samenhang en afstemming tussen besluiten beter zichtbaar. Voor de aanvrager wordt het ook snel duidelijk welke vergunningen hij nodig heeft. Door de zienswijzenperiode moeten zienswijzen tijdig kenbaar zijn. Maar het belangrijkste voordeel/verandering is de tijdswinst. Doordat er geen bezwaar of  beroep openstaat tegen afzonderlijke onderdelen van het project, zal snel duidelijk worden of men kan beginnen met de realisatie van het project. Bij het samengaan van een bestemmingsplanprocedure kan er alleen nog bij de Raad van State in beroep gegaan worden. Wanneer de coördinatieverordening wordt toegepast dan moeten binnen zes weken op alle onderwerpen bezwaar of beroep ingediend zijn . Als er niet op tijd gereageerd wordt, dan zijn alle kansen op bezwaar en/of beroep verkeken.”

Combinatie
Er zijn verschillende combinaties van coördinatie van besluiten mogelijk. Dit hoeven niet altijd ruimtelijke besluiten zoals vergunningen te zijn maar kan bijvoorbeeld ook gecombineerd worden met een ontheffing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Er moet wel altijd sprake zijn van besluiten die met elkaar samenhangen. Belangrijk om te weten is dat er geen plicht tot coördinatie bestaat. De aanvrager kan bij de gemeente een verzoek indienen om de coördinatieverordening toe te passen. De gemeente beslist op een dergelijk verzoek. De praktijk laat zien dat vooral projectontwikkelaars een verzoek doen om de coördinatieverordening van toepassing te laten zijn. Daarnaast wordt met deze verordening ook aangesloten op de werkwijze in Amsterdam.

Bekendmaking of deze wordt toegepast
In de publicaties (bekendmakingen) voor procedures (op de gemeentelijke website maar ook Staatscourant) is het verplicht om op te nemen of de coördinatieverordening wordt toegepast. Zodoende is dit voor iedereen zicht- en kenbaar.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant