Toon Borst en bussenschilder Bert Bronkhorst vieren op 1 april het jubileum van de Muntenactie.
Toon Borst en bussenschilder Bert Bronkhorst vieren op 1 april het jubileum van de Muntenactie. Foto: Toon Borst

Brinkiebus 20 jaar; Weespers doneerden ruim 5000 euro

Algemeen

WEESP Op 1 april bestaat de Muntenactie van Kinderboerderij ‘t Brinkie 20 jaar. In de afgelopen 15 jaar is er in totaal 5.035 euro opgehaald op de Weesper locaties van de inzamelbussen.

In Weesp zijn de inzamelbussen te vinden bij de Albert Heijn aan de Amstellandlaan en de Albert Heijn aan de Achtergracht. “Daarvoor wil ik de inwoners van Weesp graag bedanken,” zegt Toon Borst (79), oprichter van de actie.

In 2001 werd de actie opgezet door Borst omdat er door de MKZ-crisis geen bezoekers meer naar de kinderboerderij meer kwamen. Omdat vlak daarna de euro zijn intrede zou doen, besloot Borst (toen boer bij ‘t Brinkie) een inzameling van ‘oud’ en buitenlands geld op te zetten om de kinderboerderij overeind te houden. De opbrengst werd gedeeld met andere kinderboerderijen, maar ook toen de kinderboerderijen weer open konden bleef de actie doorgaan. 

“Tot en met 2004 kregen beide andere kinderboerderijen ook nog steeds een gedeelte. Totdat eind december 2004 de tsunami kwam. Een maand later kwam er inzamelbussen overal in Amsterdam te staan. Van de opbrengst ging de helft naar projecten voor kinderen in Sri Lanka die de dupe waren geworden van de natuurramp,” schrijft de organisatie.

Daar blijft het niet bij; met de vele bussen die nu door Amsterdam en omgeving zijn neergezet wordt het geld over de jaren verdeeld over verschillende binnenlandse en buitenlandse projecten. Zo sponsorden ze in 2007 project Umang, een zorgboerderij voor meervoudig gehandicapte kinderen uit weeshuis Bal Anand in Mumbai. Daarnaast zet de Muntenactie zich in voor slachtoffers van rampen via Giro 555 en projecten via Nederland Helpt. In totaal werd er in de afgelopen twee decennia 540.033 euro aan buitenland en oud geld gedoneerd.

Inmiddels bekend als de ‘Muntenman’, wil Toon Borst het jubileum niet zomaar voorbij laten gaan. “Op 1 april 2001 herdenken we dat we met deze inzameling begonnen zijn waarbij inmiddels meer dan een half miljoen euro is ingezameld voor allerlei goede doelen in Amsterdam alsook over de hele wereld.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant