Léon de Lange gaat Weesp verlaten, hij wordt burgemeester van Landsmeer.
Léon de Lange gaat Weesp verlaten, hij wordt burgemeester van Landsmeer. Foto: Brian Elings

Geen nieuwe wethouder voor D66, maar herverdeling van dossiers

Politiek

WEESP D66 Weesp kiest ervoor om de wethouderspost die vrijvalt vanwege het vertrek van Leon de Lange naar Landsmeer niet in te vullen via een vacature voor een nieuwe wethouder. D66 Weesp wil de openstaande dossiers over de zittende wethouders en de burgemeester verdelen.

Léon de Lange is bij Koninklijk Besluit benoemd tot burgemeester van Landsmeer, zo is vanmiddag bekendgemaakt. De benoeming gaat in op 19 mei 2021. Léon de Lange heeft direct daarna officieel zijn ontslag ingediend bij de gemeente Weesp, per 18 mei 2021. 

Fractievoorzitter Saskia ter Kuile: “We zien op dit moment dat vanwege de fusie tussen Weesp en Amsterdam dossiers aflopen. Als iets is afgerond, komt er op dit moment niet iets nieuws bij. Als we nu een vacature stellen voor een nieuwe wethouder, dan kan deze op zijn vroegst per juni 2021 aantreden. De functie loopt af medio maart 2022 vanwege de gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent dat iemand met inwerken 9 maanden aan het werk is. En die persoon heeft dan na die 9 maanden ook recht op wachtgeld. D66 Weesp vindt dat een onnodig beslag op collectieve middelen.”

Vertrouwen in college
Het voortzetten van de werkzaamheden van Leon de Lange door het herverdelen van dossiers over de leden van het college is afgestemd met de fractie van D66 Weesp, de afdeling D66 Amsterdam, het college Weesp en coalitiegenoten Groen Links Weesp en Weesper Stadspartij. Het college zal naar verwachting op korte termijn met een voorstel komen voor de verdeling, die ingaat op het moment dat Leon de Lange vertrekt om burgemeester te worden van Landsmeer. Grote en complexe dossiers, zoals de bestuurlijke fusie van Weesp en Amsterdam en het parkeerbeleid, zijn door De Lange afgerond. D66 Weesp laat weten het volste vertrouwen te hebben in de verdere uitvoering van het beleid door de andere leden van het college.

Zorgen om wantrouwen
Léon de Lange bedankt in zijn ontslagbrief onder meer de gemeenteraad voor de plezierige samenwerking, maar zegt ook bezorgd te zijn omdat de gemeenteraad de ambtelijke expertise steeds meer lijkt te wantrouwen: “De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik mij over dat laatste punt zorgen maak en alleen maar kan hopen dat u bereid bent om hier op een andere manier mee om te gaan richting de toekomst.” 


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant