Afbeelding
Archieffoto: WeesperNieuws

Weesp werkt aan een bodemkwaliteitskaart

Algemeen

WEESP - De gemeente Amsterdam gaat voor Weesp een bodemkwaliteitskaart maken. Zo’n kaart kan worden geraadpleegd bij kleine werken in de bodem zoals het plaatsen van fietsnietjes of lantaarnpalen: ‘Zo kunnen we veel onderzoekskosten besparen en toch veilig in de grond werken’.  

‘Veel gemeenten in Nederland hebben al een bodemkwaliteitskaart. Voor Weesp geldt dat niet, maar daar komt binnenkort verandering in. De fusie met gemeente Amsterdam vormt een handig moment om voor Weesp een bodemkwaliteitskaart op te stellen. Zo kunnen we er gelijk voor zorgen dat de kaarten goed op elkaar aansluiten’, zo laat de gemeente Weesp weten. 

Verontreiniging
Door jarenlang gebruik is de bodem op veel plaatsen in Nederland verontreinigd geraakt. Hiervoor zijn allerlei oorzaken aan te wijzen, denk bijvoorbeeld aan een lekkend oliereservoir van een auto of een oude stortplaats voor huisvuil. Naast deze hedendaagse voorbeelden zijn er ook talloze historische bronnen voor bodemverontreiniging aanwezig. Zo wordt er op plekken waar vroeger spiegels werden gemaakt veel kwik in de grond gevonden en hebben oude gasfabrieken teerresten in de bodem achtergelaten.

Bodemmetingen
Omdat sommige verontreinigingen in de bodem gevaarlijk kunnen zijn is het belangrijk om te weten wat de kwaliteit van de bodem is wanneer er in de grond gegraven wordt. Om dit te weten te komen wordt bodemonderzoek uitgevoerd. Een andere optie is het gebruiken van een bodemkwaliteitskaart. Deze kaart is gebaseerd op allerlei verzamelde bodemmetingen en geeft de gemiddelde bodemkwaliteit van een gebied weer. Een bodemkwaliteitskaart wordt opgesteld volgens landelijke regels en door het lokale bestuur vastgesteld voor een periode van maximaal 5 jaar. Na die 5 jaar moet de kaart geactualiseerd worden met behulp van nieuwe bodemmetingen.

Bodemonderzoeken
Voor een aantal delen van Weesp is te weinig actuele informatie over de kwaliteit van de bodem om de kaart te kunnen maken. Daarom wordt de komende tijd (mei – juni 2021) bodemonderzoek uitgevoerd in Weesp. Dit gebeurt zowel in de openbare ruimte als op een aantal particuliere percelen. De betreffende perceeleigenaren en/of –gebruikers krijgen hier individueel bericht van.

Omdat Weesp en Amsterdam ambtelijk al gefuseerd zijn wordt dit project uitgevoerd door gemeente Amsterdam. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant