Weespers zijn op 4 mei welkom bij het monument, maar niet met z'n allen tegelijk.
Weespers zijn op 4 mei welkom bij het monument, maar niet met z'n allen tegelijk. Foto: WeesperNieuws

De oorlog en de bevrijding herdenken

Algemeen

WEESP Ook dit jaar is er vanwege het coronavirus een aangepast programma voor de 4 meiherdenking.

Het programma van dinsdag 4 mei 2021 is als volgt:
- Het Nationale Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om op dinsdag 4 mei de vlag halfstok te hangen. Dit kan van zonsopgang tot zonsondergang. Om 13.00 uur leggen burgemeester B.J. van Bochove, de heer P. Claesen namens de Veteranen Weesp en mevrouw L. Bogerd, bestuurslid van de SNHW, bloemen bij het monument aan de Ossenmarkt. Inwoners van Weesp worden van harte uitgenodigd om het monument tussen 14.00 uur en 18.00 zelf ook te bezoeken en desgewenst bloemen te leggen.

- Om 18.45 verzorgt de burgemeester (digitaal) de 4 meitoespraak. Deze toespraak is te volgen via www.weesp.nl/herdenken2021. Om 19.58 zal op diverse plekken in Weesp de taptoe worden geblazen. Wie dit hoort, is welkom om buiten te komen luisteren, met inachtneming van 1.5 meter afstand. Daarna volgen de gebruikelijk twee minuten stilte.

- In samenwerking met de SNHW heeft Hans Quatfass van RQB films een film gemaakt over het Joodse zangduo Johnny en Jones, dat op een bijzondere manier te maken kreeg met Weesp. Deze film is te bekijken via tinyurl.com/nnj4a894. Nol van Wessel en Max Kannewasser vormden voor de Tweede Wereldoorlog het zangduo Johnny en Jones. In 1943 werden zij met hun vrouwen opgepakt en naar Westerbork gedeporteerd. Vanuit Westerbork werden zij korte tijd te werk gesteld in de voormalige Fokkerfabriek in Weesp. In een korte film over het zangduo, gemaakt door Hans Quatfass van RQB-films, wordt dit tragische oorlogsverhaal verteld aan de hand van unieke beelden en geluidsfragmenten. Scan deze QR-code om de film te bekijken: 


Op Bevrijdingsdag, woensdag 5 mei, verzorgt Mathieu Polak om 12.30 uur een carillonconcert met een programma aangepast op 5 mei.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant