Afbeelding
Foto: WeesperNieuws
Ingezonden

Weesperschool vs Kostverlorenlocatie

Buurt / wijk

WEESP Bewoners van de Lageweyselaan, Kostverlorenstraat en Casparushof zijn op z’n zachts gezegd niet te spreken over de manier waarop de nieuwbouwplannen Weesperschool en de Kostverlorenlocatie tot stand komen. Zij stuurden hierover de volgende ingezonden brief:

Het zwalkende beleid van de Weesper politiek

‘Waarom schetst het überhaupt nog onze verbazing dat de gemeenteraad nu (pas) optreedt door een commissie in het leven te roepen die de gehele gang van zaken rondom het tot stand komen van het bestemmingsplan Weesperschool onder de loep gaat nemen? Omwonenden vragen zich alle langere tijd af wat zich hier heeft afgespeeld en waarom zij niet serieus genomen zijn in het tot stand komen van deze voorgenomen bouwplannen.

De parallel kan getrokken worden met de voorgenomen bouw op de Kostverlorenlocatie.

Ook hier zijn ca. 200 huishoudens verenigd ten strijde getrokken om de Weesper politiek te wijzen op de door de raad zelf opgestelde “spelregels” (kaders) voor nieuwbouwplannen op de locatie van de voormalige Kostverlorenflat. Ook bij dit project zijn steevast door de raad- en commissieleden maar ook door B&W deze spelregels genegeerd en is er van een gedegen participatietraject met de omwonenden absoluut geen sprake geweest.

Immers, het parkeeronderzoek welke het toetsingskader vormt voor ontwikkelingen binnen het plangebied heeft nooit plaatsgevonden. Er zouden maximaal 40 sociale huurwoningen op deze locatie worden teruggebouwd. Dit worden er nu 66, en waarom: omdat Ymere sociale huurwoningen gaat slopen op de Kastanjelaan en verderop in de Kostverlorenstraat en op deze 2 locaties koopwoningen (?) teruggebouwd gaan worden. De 2 toekomstige bouwvlakken op het maaiveld worden 8 meter dieper en gedeeltelijk verplaatst, zodat er ca. 600m2 groen verdwijnt.

Vervolgens worden er 5 i.p.v. maximaal toegestane 4 verdiepingen teruggebouwd op het winkelcentrum (ook 8 meter dieper dan de voormalige flat, met in totaal 30 koopwoningen) terwijl de raad zelf heeft geoordeeld dat het winkelcentrum uit 2 verdiepingen bestaat.

Ymere verkoopt aan een derde partij de bouwlocatie op het winkelcentrum, dus hoe meer verdiepingen, hoe meer woningen, hoe hoger de opbrengst voor Ymere.

Ymere heeft de raads- en commissieleden inmiddels laten weten, dat indien er vastgehouden wordt aan 4 woonlagen boven op het winkelcentrum, Ymere een schadeclaim zal indienen bij de gemeente Weesp van € 500.000,= zijnde zgn. planschade als gevolg van deze bouwbeperking, en dat het gehele project op de Kostverlorenlocatie geen doorgang kan vinden. Dus ook de bouw van 66 sociale huurwoningen zal dan (op dit moment) niet gerealiseerd worden.

Is dit chantage door Ymere? Jazeker, Ymere weet al vanaf het moment dat in 2016 de “spelregels” (kaders) voor de ontwikkelingen op de Kostverlorenlocatie door de raad zijn vastgesteld een bouwvolume van max. 4 woonlagen is toegestaan op het winkelcentrum.

En alleen door te dreigen met een schadeclaim en het niet door laten gaan (op dit moment) van de bouw van 66 sociale huurwoningen gaan de raads- en commissieleden over stag.

Overigens is het nog maar de vraag of van deze 66 sociale huurwoningen veel Weespers kunnen genieten, of dat er vooral “buitenstaanders” zullen profiteren.

Dat de heer Pfeiffer (Groenlinks) zich nu heeft opgeworpen als woordvoerder van het raadsinitiatief Weesperschool is wat ons betreft een gotspe. Hij is degene geweest die georeerd heeft ‘gas geven wat betreft de bouw van sociale huurwoningen op de Kostverlorenlocatie’ en naar ons omwonenden toe de opmerking plaatste ‘je kan altijd naar de rechter gaan’. 

Ondanks eerdere toezeggingen van de WSP (’dit project gaat er nooit komen’) en D66 (maximaal 4 bouwlagen op het winkelcentrum) krabbelden ze terug tijdens de laatste Gemeenteraadsvergadering en stemden ze geruisloos in met de bouw van 5 verdiepingen op het winkelcentrum.

Ook ex-wethouder Miner, toen verantwoordelijk voor de Kostverlorenlocatie en dus sprekende namens de gehele Raad heeft gezegd dat 6 hoog het maximum was, tenzij de omwonenden akkoord waren. Ook hij heeft klakkeloos ingestemd met 7 hoog.

Eerdere gedane toezeggingen aan de direct omwonenden zijn dus niets waard gebleken.

En dan is de weg dus vrijgemaakt voor onze wethouder de heer Vos om ook op deze locatie grondbezit van de gemeente Weesp snel te verkopen (of moeten we zeggen “om niets” over te dragen) aan Ymere voor de door de raadsleden zo gewenste realisatie van dit omstreden project.

Dat de heer Vos het presteert om in zijn kolom in het Weespernieuws van 28 april jl. te stellen dat hij verwacht dat omwonenden bezwaren zullen indienen tegen de voorgenomen plannen is een schot voor open doel.

Dit heet dus participatie in onze Weesper politiek!’

Afzenders:
Saskia van Waas & Henk Ebing, vertegenwoordigers Lageweyselaan
Fred v.d. Bergh, vertegenwoordiger Kostverlorenstraat e.o.
Gerard Stevens & Marijke de Ronden, vertegenwoordigers Casparushof

Wilt u hierop reageren of wilt u iets anders delen met de lezers van het WeesperNieuws? Stuur uw bijdrage naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant