Afbeelding
Foto: WeesperNieuws
Ingezonden

‘Bomen worden als een sta-in-de-weg gezien’

Natuur en Milieu

Lezer B. Fetter herkende zich zeer in de eerder ingezonden brief van Benthe Jansen, die niet snapt waarom een oude boom bij haar huis opeens gekapt werd zonder dat zij daarvan wist. Fetter wil reageert hierop met onderstaande ingezonden bijdrage: 

‘Ik ben het heel erg eens met Benthe Jansen, die vorig week schreef over bomenknap. In ons kleine Nederland worden verhoudingsgewijs meer bomen gekapt dan in het Amazonegebied. Bomen worden als een sta-in-de-weg gezien. Er wordt vrijwel nooit gedacht hoe ze behouden kunnen worden. Wanneer er ergens een nieuw project wordt gestart, is vrijwel altijd het eerste waar men mee begint: bomen kappen! We zagen het ook hier in onze eigen omgeving: toen de N236 werd aangepast, werden als eerste alle bomen daarlangs gekapt. Nadenken over hoe de weg misschien verbeterd kan worden en het fietspad misschien verplaats kan worden, zodat de bomen behouden kunnen worden? Dat is niet bespreekbaar. En dan zegt men: ‘Ja, maar we planten bomen terug’. Tsja. Dat zijn er ten eerste veel minder dan er stonden en bovendien zijn dat de eerste jaren kleine iele dingetjes. Nog een voorbeeld: vorig jaar werd op een zaterdag in de bocht van de Leeuwenveldseweg ineens een hele serie bomen gekapt. Ik kwam toevallig langs wandelen. Zoals Benthe terecht opmerkt: had ik iets kunnen doen? Die mannen met zagen laten zich heus niet wegjagen door mij. En waarom gebeurde dat heel geniepig op een zaterdag, een dag waarop vrijwel niemand werkt? Zodat het niemand op zou vallen? En waarom moesten die bomen weg? Het enige dat ik kan bedenken, is omdat de huizen die daar nu vlak achter worden opgeleverd dan meer licht hebben. Als je op de plattegronden bekijkt hoe Weespersluis er uit moet gaan zien, staan daar ook bomen ingetekend. Maar het duurt decennia voordat die volgroeid zijn.

Ook in dit opzicht leven we in Nederland, en in Weesp blijkbaar ook, weer “op de pof”. Net als bij de stikstofuitstoot, waar de Raad van State terecht de gehanteerde regeling heeft afgeschoten en gezegd dat er serieus werk gemaakt moet worden van compensatie. En niet alleen mooie beloften: “Ja, ja, in de toekomst compenseren we dat weer”.

Het Nederlandse landschap wordt steeds kaler. En dat ook nog eens terwijl we elke boom keihard nodig hebben om onze CO2 uitstoot op te vangen!’

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant