Afbeelding
Foto: Vers aan de Vecht

Eerste oogst voor groentenpluktuin Vers aan de Vecht

Algemeen

WEESP Vers aan de Vecht is de groentepluktuin die afgelopen jaar is opgezet naast de Groene Griffioen. Het is een stuk land van ongeveer 1 hectare, waar tuinders Jantien, Michel en Nancy sinds maart werken aan een gevarieerd palet aan groenten, die vanaf deze week te oogsten zijn. 

Het kartrekkersteam, bestuur en alle deelnemers (ook wel ‘plukkers’) hebben erg naar dit eerste oogstmoment uitgekeken. Meestal zijn de vroege groenten al wel in mei oogstklaar, maar het is een weerbarstig voorjaar geweest. In april was het zeer koud. De gewassen op het land hadden het zwaar. In plaats van lekker door te groeien, was alles gericht op overleven. Ondertussen zaten de tuinders en vrijwilligers behoorlijk in de stress, omdat het ook nog eens extreem droog was voor de tijd van het jaar. Zouden de jonge plantjes het wel overleven? Met man en macht en veel positieve energie, is versneld de waterpomp-installatie aangelegd, zodat niet meer dagelijks tientallen gieters uit de sloot gehaald hoefden te worden. Het verlossende bericht ‘de eerste oogst is daar!’ liet dus wat langer op zich wachten.

Maar nu is het zover en mogen de aangesloten plukkers hun eerste kropsla, spinazie, paksoi en radijsjes zelf komen oogsten. Het zijn bijna 100 huishoudens, voornamelijk gezinnen uit Weesp, die verspreid over de week naar de tuin komen. Dit eerste oogstmoment is een feestje waard, maar het is nog niet mogelijk om allemaal samen te komen. Vanwege het coronavirus, en daarnaast houden de Vers aan de Vechters rekening met de piekdrukte voor de omwonenden. De Lange Muiderweg is een smal weggetje waar al veel verkeer is. Uiteraard wordt iedereen verzocht met de fiets te komen. 

Biologisch
De tuinders werken, in navolging van de missie van De Groene Griffioen, geheel volgens biologische richtlijnen. Ze gebruiken geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en werken met veel aandacht voor een gezonde bodem en biodiversiteit. Het collectief heeft als doel om een alternatief te creëren voor het huidige voedselsysteem, en gaat uit van de balans tussen lokale, sociale en ecologische waarden. Voor dit eerste jaar kiezen ze bewust alleen nog voor groenteteelt, fruitbomen hebben meer tijd nodig dan 1 jaar voordat ze hun vruchten gaan dragen, die zet je er niet in voor 1 seizoen. In samenwerking met De Groene Griffioen heeft het Vers aan de Vecht bestuur een omgevingsvergunning aangevraagd voor deze groenteteelt. De procedure loopt nog tot op heden. Voor volgende fases denkt het collectief aan een voedselbos met fruit- en notenbomen bijvoorbeeld en schooltuintjes.

Voedselbank
Omdat inclusiviteit voor de Vers aan de Vechters belangrijk is, worden twee oogstaandelen voor de Voedselbank Weesp gereserveerd. Elke donderdag worden enkele kratten geoogst voor de Voedselbank en naar het distributiepunt gebracht. Uitleg over de groenten en recepten worden bijgevoegd. De gemeente Amsterdam bekostigt deze speciale oogstaandelen.

Nieuwsgierig?
Wie interesse heeft, kan een kijkje nemen op de website van Vers aan de Vecht. Er is inmiddels een wachtlijst, dus dit seizoen kunnen mensen niet meer meedoen. Geïnteresseerden kunnen wel een kijkje komen nemen op woensdagmiddag, vrijdag en zaterdag, tijdens de openingstijden van de winkel van De Groene Griffioen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant