Archieffoto van een gemeentelijke informatieavond.
Archieffoto van een gemeentelijke informatieavond.
Ingezonden

‘Maak burgerparticipatie echt zinvol’

Politiek

WEESP - ‘Hoe kan dat toch; participatie belijden met de mond en aan beide oren doof zijn?’, vraagt Anton van Daalen zich af. De voormalige politicus schreef de volgende ingezonden brief:   

‘Woensdag 16 juni is er een digitale discussie over burgerparticipatie na de fusie met Amsterdam. Alle politieke partijen zeggen burgerparticipatie belangrijk te vinden, maar in de praktijk leidde de participatie alleen maar tot frustratie en woede van omwonenden van de Weesperschool, de Kostverlorenlocatie, de windmolens en de terrassen. De informatie over deze projecten kwam altijd te laat beschikbaar en was vaak onvolledig, zodat omwonenden achter de feiten aanliepen; zie het moeilijk terug te draaien besluit om het plantsoen aan de Sinnigvelderstraat te bebouwen. En in geen enkel geval heeft de raad enige concessies gedaan aan de omwonenden. Zelfs toen horecaondernemers en centrumbewoners gezamenlijk aangaven geen uitbreiding van de horeca in het centrum te wensen, stemde de raad in met de wens van het college om dat toch toe te staan.

Hoe kan dat toch; participatie belijden met de mond en aan beide oren doof zijn? Dat zou de raad eens kritisch moeten onderzoeken. Ik heb het vermoeden, dat in de van de buitenwereld afgesloten bubbel van de politiek alleen het realiseren van het partijprogramma telt en dat elke weerstand van buitenaf een onvermijdbare, maar louter vertragende factor vormt. Uiteindelijk gaat het partij- of collegeprogramma voor.

Er is een duidelijk patroon in het politieke besluitvormingsproces. Het begint met een breed gedragen wens betaalbare jongerenwoningen en duurzame energiebronnen te realiseren. Dan wordt een bouwlocatie gekozen - de J. Woudsmaschool inclusief plantsoen – en mogelijke windmolenlocaties. Bij de Weesperschool is alles al beslist en het is ongewis of het massale verzet nog enig resultaat zal opleveren. Het verzet tegen de windmolens heeft vooralsnog geleid tot het aftreden van een wethouder, maar zal een vervolg krijgen omdat ook de Amsterdamse raad blijft vasthouden aan windmolens rond de stad. De politiek rekent zichzelf louter af op het resultaat: de collegepartijen ‘vieren’ de jongerenwoningen als politiek succes en zien het verzet tegen windmolens als verlies. Invloed afstaan aan omwonenden vergroot dus het risico dat de politieke doelstelling niet wordt gerealiseerd. Burgerparticipatie wordt echter pas zinvol, als de politiek de doelstellingen bepaalt, maar de planuitwerking tesamen met ALLE belanghebbenden uitwerkt; polderen dus. Dwang en het eenzijdig doordrukken van plannen werkt op de langere termijn niet.’
Anton van Daalen

Wilt u hierop reageren of wilt u iets anders delen met de lezers van het WeesperNieuws? Stuur uw bijdrage naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant