Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

20 jaar na Bijlmerramp: vliegtuig verdween boven Weesp van radar

Algemeen

WEESP - Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat een Boeing 747 van El Al neerstortte in de Bijlmer. Het vliegtuig verdween kort daarvoor boven Weesp van de radar. Veel Weespers weten de ramp zich nog als de dag van gisteren te herinneren.

Zondagavond 4 oktober, voert de verkeersleiding van Schiphol dit gesprek. De Boeing is net van de radar verdwenen. Verkeersleiding: "Ja, bij Whisky Pappa is ie naar beneden gevallen." Groundservices: "Hij is dus naar beneden?" Verkeersleiding: "Ja, bij Whisky Pappa bij Weesp."

In de korte verwarring die daarop volgt, worden brandweerauto's van Schiphol in eerste instantie naar Weesp gestuurd. Bij de meldkamer komen kort daarop de telefoontjes binnen dat het vliegtuig in de Bijlmer is neergestort. De crashtenders van Schiphol gaan naar de Bijlmer, maar de lokale brandweer wordt nog wel gevraagd uit te kijken naar brokstukken die mogelijk in de buurt van de A1 zijn neergekomen. 

Toch blijft de verwarring nog een tijdje aanhouden. Het Amerikaanse CNN blijft nog enige tijd melden dat er "in Nederland een vliegtuig bij Amsterdam, op het plaatsje Weesp is neergestort".

Het luchtruim boven de Bijlmer is vanavond afgesloten voor de herdenking. Op Radio Weesp wordt vanavond om 18.00 uur met Weespers teruggekeken op de ramp. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant