Afbeelding
Foto: BRIAN ELINGS

Weespers zijn nijver volkje

B2b

Cijfers, wij zijn er gek op. En laat er nou een website zijn die veel cijfers over Weesp op een rij zet, allecijfers,nl geheten. We zetten er een aantal zakelijke op een rij bij wijze van thermometer van het bedrijfsleven.

De gemeente Weesp telt in totaal 2.410 bedrijfsvestigingen (eind vorig jaar). Dat is niet veel en ook niet weinig, gemiddeld dus. Als we dit aantal bijvoorbeeld afzetten tegenover Amsterdam, de stad waarmee Weesp op 24 maart fuseert, dan blijken er in de hoofdstad natuurlijk veel meer bedrijven, 141.080 om exact te zijn, maar ook relatief zijn het er veel meer, want dat zijn 3.359 bedrijfsvestigingen op ongeveer 20.000 inwoners. Het zegt niet veel, want in Amsterdam zijn veel bedrijven neergestreken die internationaal opereren en daarvan zij er in Weesp niet zo gek veel, maar het is maar dat u het weet.

Groeien

De laatste jaren blijkt het aantal bedrijven in Weesp gestaag te groeien. Bijvoorbeeld zeven jaar geleden waren er nog geen tweeduizend bedrijven. Vooral na 2016 gaat de lijn wat meer omhoog dan in de jaren daarvoor, maar van groei is altijd sprake geweest.

Zakelijke dienstverlening

In Weesp hebben de meeste bedrijven van zakelijke dienstverlening hun kernactiviteit gemaakt. Daarvan zijn er liefst 730. Op de tweede plats staan bedrijven in de categorie ‘nijverheid en energie’, met 355 bedrijven. De ranglijst bestaat verdere uit 295 bedrijven in de hoek ‘cultuur, recreatie en overige diensten’ 270 die opereren op het gebied van ‘vervoer, informatie en communicatie’, eveneens 270 ondernemingen in ‘landbouw, visserij en bosbouw’ en 250 ondernemers zijn helemaal thuis in de ‘financiële dienstverlening’, waaronder ook onroerend goed wordt gerekend.
Er is ook een statistiek met adressen gerangschikt op gebruiksdoel. Weesp heeft 9.878 adressen woningen en daarnaast 252 adressen waar de functie industriële kantoorfunctie op is geplakt, op 213 zit de sticker industriële functie, 171 adressen hebben een kantoorfunctie, er zijn 121 winkels, 102 adressen hebben een zogeheten bijeenkomstfunctie en de rest richt zich op andere doelgroepen, zoals gezondheidszorg.

Verdienen

Tot slot: ook waar is dat Amsterdammers gemiddeld meer verdienen dan Weespers. Het gemiddeld inkomen per inwoner is in Amsterdam 31.300 euro terwijl Weespers moeten ‘sappelen’ met gemiddeld 30.100 euro.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant