Niki Jacobs en band.
Niki Jacobs en band. Foto: Milo Dinkelaar

Optreden voor jubilerend Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge

Algemeen

WEESP - Omdat de Weesper Synagoge 25 jaar geleden van bestemming veranderde en de toen opgerichte Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge jubileert, komt Niki Jacobs met een ensemble op 2 oktober optreden.

Het is inmiddels 25 jaar geleden dat de gemeente Weesp de Weesper Synagoge te koop zette. Dominee Dick Pruiksma maakte bezwaar tegen verkoop aan een winkelier en daarop organiseerden een groep bewoners uit de regio zich onder leiding van Arnold Heertje. De groep kocht de synagoge, onder de voorwaarde dat een op te richten Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge de exploitatie en het onderhoud voor haar rekening zou nemen.

“Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van deze stichting en de afronding van een grote constructieve ingreep in het gebouw, organiseren wij een bijzondere avond met een optreden van de bekende vertolkster van het Jiddische lied, Niki Jacobs met haar ensemble,” laat de stichting weten.

Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch en wordt daarmee internationaal erkend. Zij zingt speciaal voor de synagoge ‘The Ballad of Mauthausen’, een concert van de recent overleden Griekse componist Mikis Theodorakis met tekst van Iakovos Kambanellis. De tekst is voor de uitvoering in het Jiddisch vertaalt. “Gekozen is om de liederencyclus van Theodorakis en Kambanellis – die zelf gevangen zat in concentratielamp Mauthausen - in te bedden in een breder verhaal: vanuit de tragiek van de Holocaust naar de geschiedenis van de Joden in de afgelopen 150 jaar.”

“Tussen de grote Joodse migratiegolf aan het einde van de negentiende eeuw en de revival van de Joodse levenswijze en cultuur in de Verenigde Staten in de twintigste eeuw. Door die opbouw is het groter dan enkel een ode aan onze vrijheid en eindigt de voorstelling uitbundig en vrolijk.”

Het optreden is op 2 oktober om 20.00 uur in de Weesper Synagoge.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant