Afbeelding

Dit is waarom je eerst een lekdetectie uit moet laten voeren bij een lekkage

Advertorial

Een lekkage kan behoorlijk wat schade aanrichten in huis. Als er sprake is van een leidinglekkage, kan het water op jouw vloer terechtkomen. Mogelijk raakt deze hierdoor onherstelbaar beschadigd, waardoor je de hele vloer moet vervangen. Ook jouw meubels kunnen aangetast worden door het water. Helaas is een lekkage niet altijd even goed zichtbaar. Hierdoor wordt hij soms (te) laat ontdekt. Heb je het idee dat er sprake is van een lekkage, maar kun je niets vinden? Laat dan eerst lekdetectie uitvoeren. Wij vertellen je in deze tekst waarom dit zo belangrijk is.

Wat is lekdetectie precies?

Voordat we uitlichten waarom je eerst een lekdetectie uit laat voeren bij een lekkage, vertellen wij je eerst wat dit precies is. Lang niet iedereen is namelijk bekend met deze techniek. Als je lekdetectie toepast, ga je op zoek naar de bron van een lekkage. Dit gebeurt vaak met speciale apparatuur. Vaak komt er een warmtebeeldcamera aan te pas. Met deze camera kan het leidingstelsel in vloeren en muren in kaart worden gebracht. Als er sprake is van een lekkage is dit op de camera vaak goed te zien. Hierdoor kost het maar weinig tijd om de bron van een lekkage op te sporen.

Lekkage opsporen zonder onnodig hak- en breekwerk

Het is niet noodzakelijk om lekdetectie uit te laten voeren als je het idee hebt dat er ergens een lek zit. Toch is het wel aan te raden. Waarom? Omdat dit je flink wat tijd en geld scheelt. Met behulp van lekdetectie wordt de bron van een lekkage namelijk tot op de millimeter nauwkeurig opgespoord. Als het lek in de vloer of muur zit, hoef je slechts een klein gedeelte open te breken om actie te ondernemen. Laat je geen lekdetectie uitvoeren? Dan weet je niet precies waar het lek zit. In dat geval breek je mogelijk een groot deel van een vloer of muur open. Het herstellen hiervan brengt flink wat kosten met zich mee. Je bent een stuk goedkoper uit als je eerst lekdetectie uit laat voeren door een specialist.

Niet alleen voor leidingen 

Lekdetectie wordt vaak uitgevoerd als mensen het idee hebben dat er ergens een lekkage zit. De bron van een lekkage is hierdoor meestal snel boven water. Toch is lekdetectie niet alleen geschikt voor leidingen. Ook voor het opsporen van een daklekkage wordt deze techniek vaak toegepast. De ruimte onder het dak wordt dan vol rook geblazen. De rook trekt vervolgens door de opening naar buiten, waardoor de bron van het lek snel gevonden wordt. Hierdoor kun je vervolgens gericht actie ondernemen om het lek te dichten.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant