Afbeelding

Inspiratie voor een alternatieve kerstboom

Advertorial

Is sinterklaas het land weer uit? Dan richten we onze blik op de kerstdagen. Door veel mensen wordt dit feest bestempeld als het gezelligste feest van het jaar. Dit komt vooral doordat we deze dagen tijd doorbrengen met familie, vrienden en andere naasten. Er wordt gezellig samen gegeten en gedronken en dat vergroot het gevoel van saamhorigheid. Om het extra gezellig te maken, wordt een huis meestal ook sfeervol aangekleed. Zo halen veel mensen bijvoorbeeld een kerstboom in huis. Je kunt voor een echte kerstboom kiezen, maar steeds meer mensen vinden dit wat saai. Geldt dit ook voor jou? Dan is een alternatieve kerstboom misschien iets voor jou.

Wat is een alternatieve kerstboom

De term alternatieve kerstboom doet bij jou misschien niet direct een belletje rinkelen. Daarom lichten we hier eerst kort toe wat dit eigenlijk voor een boom is. Een alternatieve kerstboom is eigenlijk niets anders dan een verzamelnaam voor kerstbomen die anders zijn. Deze bomen hebben bijvoorbeeld geen echte naalden, maar zijn volledig gemaakt van hout. Grote voordeel hiervan is dat je niet langer overal in huis naalden hebt liggen. Daarbij komt dat je een alternatieve kerstboom niet hoeft te onderhouden. Zo’n boom blijft zelfs mooi als je er helemaal niet naar omkijkt.

Redenen om een alternatieve kerstboom in huis te halen

Als je al jaren een echte kerstboom in huis haalt, ben je hier mogelijk wel een keer op uitgekeken. In dat geval kun je overwegen om een jaartje over te slaan. Omdat een kerstboom zorgt voor veel sfeer in huis, is dit voor de meeste mensen geen optie. Zo’n boom wordt immers versierd met kerstballen, slingers, lampjes en een piek, waardoor hij een vrolijke uitstraling heeft. Wil je eens iets anders dan een echte kerstboom? Kies aankomende kerst dan voor een alternatieve kerstboom. Wij zetten hier 5 redenen op een rijtje om voor zo’n bijzondere kerstboom te kiezen.

1) Blikvanger 

In het merendeel van de huizen waar je vlak voor kerst komt, staat een kerstboom. Zo’n boom is soms nogal uitbundig versierd, waardoor hij opvalt. Omdat vrijwel iedereen een kerstboom in huis haalt, vind je dit misschien wat saai. Overweeg in dat geval een alternatieve kerstboom te kopen. Zo’n kerstboom ziet er namelijk totaal anders uit dan een ‘standaard’ boom. Hierdoor weet je zeker dat je een blikvanger in huis haalt.

2) Duurzaam

Een tweede reden om voor een alternatieve kerstboom te kiezen, is omdat het hier om een duurzame boom gaat. De meeste alternatieve kerstbomen bestaan namelijk volledig uit hout. Grote voordeel hiervan is dat je jaren vooruit kunt met zo’n boom. Na de kerst tuig je hem af en berg je hem op. Als je veel opbergruimte hebt, kun je zelfs besluiten om de boom met versiering en al op te bergen. In dat geval hoef je hem volgend jaar niet opnieuw op te tuigen. Doordat je zo’n kerstboom kunt hergebruiken, hoef je niet ieder jaar een nieuwe boom te kopen.

3) Makkelijk op- en af te tuigen

Heb je niet genoeg ruimte in huis om zo’n kerstboom in zijn geheel op te bergen? Dan zit er niets anders op dan de boom na de kerstdagen af te tuigen. Dit betekent logischerwijs ook dat je hem volgend jaar vlak voor kerst weer op moet tuigen. Gelukkig kost op- en aftuigen je niet bijzonder veel tijd. Sterker nog, je bent er vaak al binnen een paar minuten mee klaar. Dit is slechts een fractie als we het vergelijken met het op- en aftuigen van en een echte kerstboom of een kunstkerstboom.

4) Onderhoudsarm

Eerder in deze tekst haalden we al aan dat een alternatieve kerstoom weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Dit komt doordat zo’n kerstboom voornamelijk gemaakt wordt van hout. De boom heeft geen takken met naalden, waardoor je hem geen water hoeft te geven. Hierdoor kan hij ook geen naalden verliezen. Je hoeft er zodoende niet bang voor te zijn dat het een rommeltje wordt in jouw woning.

5) Goedkoper

Kijk je naar de prijs van een alternatieve kerstboom? Dan schrik jij je mogelijk een hoedje. Voor zo’n boom betaal je namelijk aanzienlijk meer dan voor een echte kerstboom. Daarom besluit je mogelijk toch maar om het bij een echte kerstboom te houden. Vergeet niet dat je zo’n boom ieder jaar weer opnieuw moet kopen. Al met al betaal je hier dan ook een flink bedrag voor. Kijk je naar de kosten over een paar jaar? Dan geef je mogelijk al snel een paar honderd euro uit aan echte kerstbomen. Op de lange termijn is het dan ook goedkoper om een alternatieve kerstboom te kopen.

Voorbeelden van alternatieve kerstbomen

Omdat een alternatieve kerstboom geen naalden verliest en niet onderhouden hoeft te worden, denk je mogelijk dat het hier om een kunstkerstboom gaat. Dit is inderdaad ook een alternatief voor een echte kerstboom, maar deze boom scharen we niet onder de alternatieve kerstbomen. Nu ben je ongetwijfeld benieuwd welke bomen dan wel het stempel ‘alternatieve kerstboom’ dragen. Hieronder lichten we er een aantal uit.

- Yelka

Yelka is een alternatieve kerstboom van hout. Grote voordeel van deze boom is dat je niet vastzit aan één vorm. Een Yelka kerstboom kan namelijk verschillende vormen aannemen. Dit komt doordat hij is opgebouwd uit afzonderlijke houtjes. Hierdoor bepaal je helemaal zelf de vorm van jouw kerstboom. Laat je de houtjes in verschillende richtingen wijzen? Dan ontstaat er een speels effect. Vind je dit wat te druk? Laat ze dan simpelweg in dezelfde richting wijzen. De Yelka is dan driehoekig van vorm, waardoor hij lijkt op een kerstboom.

- Spira

Sommige mensen vinden een Yelka kerstoom niet bijzonder genoeg. Geldt dit ook voor jou? Kijk dan eens naar de Spira. Deze kerstboom heeft een spiraalvorm, waardoor hij hoe dan ook in het oog springt. De Spira is overigens niet alleen verkrijgbaar als grote houten kerstboom, maar ook als mini. Hierdoor kun je zo’n alternatieve kerstboom prima in de vensterbank, op tafel of op een bureau neerzetten. Deze kerstboom is in nog meer formaten verkrijgbaar. Hierdoor is er voor iedere ruimte wel een geschikte Spira kerstboom te vinden.

Alternatieve kerstboom kopen

Ben je overtuigd van de voordelen van een alternatieve kerstboom? Dan kun je mogelijk niet wachten om er zelf eentje te kopen. Wij raden je in dat geval aan je tot het internet te richten. In tuincentra kom je soms ook alternatieve kerstbomen tegen, maar deze zijn voor jou mogelijk niet bijzonder genoeg. Het internet is een onuitputtelijke bron, waardoor je hier ongetwijfeld een geschikte alternatieve kerstboom tegenkomt. Bestel je de boom online? Dan hoef je er de deur niet voor uit. De boom wordt namelijk bij jou thuis afgeleverd. Dit gebeurt meestal binnen de kortste keren, waardoor je snel een alternatieve kerstboom in huis hebt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant