Winsemius presenteerde het rapport donderdag in Bussum.
Winsemius presenteerde het rapport donderdag in Bussum.

Winsemius staat achter samenwerkingsplannen Vechtgemeenten

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

WEESP - De samenwerking van de gemeenten Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht kan op steun van oud-minister Pieter Winsemius rekenen. Dat is voor Weesp de belangrijkste conclusie uit een uitgebreid rapport over de toekomst van de regio dat door Winsemius is gemaakt.

Wel moet de gemeente Muiden zich aansluiten bij de drie gemeenten om tot een blok 'Vechtgemeenten' te komen. Uiteindelijk moeten deze vier fuseren.

Het rapport is gemaakt op verzoek van het Gewest Gooi & Vechtstreek en moet een leidraad worden in de toekomstplannen in de regio. Winsemius schrijft in dat rapport dat door een fusie van Weesp, Muiden, Wijderen en Stichtse Vecht een "stevig blok ontstaat met een sterk eigen cultuur die gericht is op kleine kernen".

Mochten de gesprekken die op dit moment worden gevoerd met Wijdemeren en Stichtse Vecht stuklopen, dan pleit Winsemius er alsnog voor om Weesp, Muiden en Wijdemeren te laten fuseren.

Naast de Vechtgemeenten is Winsemius voorstander van een Gooigemeente waarin Naarden, Bussum en Huizen fuseren. 

Het rapport wordt de komende maanden door de gemeenteraden besproken en in de zomer moet duidelijk zijn wat de negen gemeenten met de aanbevelingen doen. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant