Afbeelding
Foto: Anna Tarazevich via Pexels

Motie borstkankeronderzoek unaniem aangenomen

Politiek

WEESP De gemeenteraad steunde tijdens de raadsvergadering op donderdag unaniem een motie over tweejaarlijks borstkankeronderzoek. Daarmee is de motie aangenomen en gaat het college van B&W het uitvoeren.

Aanleiding van de motie is een besluit van de demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid om het tijdsinterval voor het periodiek borstonderzoek voor vrouwelijk tijdelijk te verlengen van tweejaarlijks naar driejaarlijks. Het zou de komende drie jaar niet mogelijk zijn om landelijk consequent het onderzoek binnen de twee jaar uit te voeren.

De motie is landelijk al bij meerdere gemeenten behandeld en aangenomen. “Het gaat hier weliswaar om landelijk beleid maar ook de raden als primaire volksvertegenwoordiging hebben op het terrein van volksgezondheid een belangrijke politieke signaalfunctie,” staat er te lezen in de motie. “Deze maatregel leidt op korte en langere termijn tot verslechtering van deze uiterst belangrijke preventieve voorziening.” 

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker, een feit waar raadslid Katinka Hilders van schrok. “Ik was nog in de veronderstelling van 1 op de 10,” legt zij uit. “Hoe dichtbij komt het?”

“Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig,” staat er verder in de motie te lezen. “Deze genomen maatregel is ongewenst en onverantwoord en moet worden gestopt.”

De bedoeling is een signaal af te geven bij de staatssecretaris en de Tweede Kamer door toezending van de motie door het college.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant