Afbeelding

Weesp pakt loodzware taken op in nieuwe samenwerking

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

WEESP - Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht willen de loodzware klus van de decentralisaties in het sociale domein samen oppakken. Daarom moet de gemeenteraad zich nu formeel uitspreken voor de gemeentelijke samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht. Het voorstel wordt vanavond behandeld in de aad.

Het doel van het samenwerkingsverband is "het afstemmen van beleid en het behalen van efficiencywinst in de bedrijfsvoering", zo staat in het voorstel. Onderdeel van het besluit is het instemmen met het gezamenlijk uitvoeren van de decentralisatie op het terrein van maatschappelijke zorg, arbeidsmarkt en jeugdzorg. Het kabinet hevelt namelijk de begeleiding, ondersteuning en verzorging uit de Awbz over naar de Wmo. Ook vervalt de aanspraak op dagbesteding en wijzigt de aanspraak op persoonlijke verzorging.

Daarnaast legt het kabinet de uitvoering van de Participatiewet bij gemeenten. En dan worden gemeenten ook nog verantwoordelijk voor de provinciale jeugdzorg, de jeugdbescherming en -reclassering, de jeugd-ggz en de zorg voor licht verstandelijk gehandicapte jeugd. Dat alles gaat gepaard met forse bezuinigingen op de budgetten voor deze terreinen.

Dit soort zware opgaven maken het nodig dat kleinere gemeenten (onder de 100.000 inwoners) met elkaar fuseren of ten minste samenwerken. Na het afketsen van de fusie met Naarden, Muiden en Bussum is de samenwerking met de twee Vechtgemeenten een logische.

Hiermee nemen Weesp en Wijdemeren op de genoemde punten afstand van de bestaande samenwerking binnen Gooi en Vechtstreek. Die samenwerking komt maar moeizaam van de grond en dreigt zelfs te stokken, stellen B&W van Weesp, die op het gebied van ondersteunende dienstverlening ook al ideeën hebben voor samenwerking met de nieuwe partners.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Buurtkamer Aetsveld gaat zaterdag van slot Algemeen 23 sep, 09:29
Logo
Afbeelding
Onderzoek naar waterstromen Groene Vecht? Niks om je zorgen over te maken (vandaag althans) Algemeen 23 sep, 09:07
Logo
Afbeelding
'Dit is de droom' Sientje durft door Algemeen 22 sep, 16:00
Afbeelding
De Grote Clubactie 2022: deze clubs komen aan je deur Sport 22 sep, 15:45
Afbeelding
Oefenpot FC Groningen - ADO Den Haag bij FC Weesp Algemeen 22 sep, 12:28
Afbeelding
De boswachter vertelt Slangen in Gooise natuur Column GNR 22 sep, 11:50
Logo
Afbeelding
Alle 835 beschikbare plekken opgevuld Veel animo bij ouderen voor herhaalprik: ‘Dit is een heel trouwe doelgroep’ Coronavirus 22 sep, 10:00
Afbeelding
Technolab voor groep 7 en 8 Algemeen 22 sep, 08:47
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief