Weesper Piek Vossen wint Spinozapremie. Foto: StudioVU/Riechelle van der Valk
Weesper Piek Vossen wint Spinozapremie. Foto: StudioVU/Riechelle van der Valk

Spinozapremie naar Weesper hoogleraar

Algemeen

WEESP - Weesper en VU-hoogleraar Letteren Piek Vossen heeft de Spinozapremie van 2,5 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar computers die taal begrijpen. De Spinozaprijs is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

Piek Vossen is hoogleraar Computationele Lexicologie bij de Faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoekt hoe computers taal kunnen begrijpen.

De Weesper combineert taalkunde en informatica om contexten van taal te herkennen zodat computers taal zo goed mogelijk kunnen begrijpen. Daarmee maakt hij 'wordnets', spinnenwebben van woorden die met elkaar verbonden zijn op basis van hun betekenis. 

Daarnaast werkt Vossen aan een viertalige 'geschiedenisrecorder', een computerprogramma dat dagelijks financieel-economisch nieuws 'leest' en bijhoudt wat, wanneer, waar gebeurt en wie er bij betrokken is.

Het programma maakt uit al die versnipperde nieuwsberichten één volledig verhaal over het verleden en houdt verschillen in feiten en meningen van bronnen bij.

Op 27 september vindt de feestelijke uitreiking van de Spinozapremie plaats in de Grote Kerk in Den Haag. 

Een filmpje van Vossen over zijn uitvinding: 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant