Afbeelding

Bisdom vindt geschetst beeld Laurentiuskerk veel te optimistisch

Algemeen Dossier: Laurentiuskerk

WEESP - Het is veel te optimistisch om te concluderen dat met een opknapbeurt van de fundering de Laurentiuskerk is gered. Dat stelt het Bisschoppelijk Adviesbureau Bouwzaken in reactie op het nieuws van de gemeente dat de fundering opknappen 300.000 euro kost. 

"Parochie en Bisdom voelen zich overvallen door de publicatie van onsamenhangende fragmenten uit het complexe dossier 'Toekomst H.Laurentius-kerk', dat in vertrouwelijke samenwerking van parochie-, bisdom- en gemeentebestuur wordt samengesteld en bestudeerd", aldus het bureau.

Volgens de experts is de toekomst van de Laurentiuskerk nog hoogst onzeker. "Dan is straks de fundering opgelapt voor 300.000 euro. En dan? De fundering is aangelegd om alleen wat bezoekers en muren te dragen. Voor elke andere bestemming is de fundering te zwak en zal aangepast moeten worden. Dat zijn hele andere voorwaarden."

Volgens het bureau is het opknappen van de fundering voor de komende 50 jaar een lapmiddel. "En dat is een enorme investering voor de nieuwe eigenaar."

De katholieke parochie vertrekt aan het einde van dit jaar uit de kerk. Daarmee komt het gebouw leeg te staan. De gemeente is met het bisdom in gesprek over een mogelijke herbestemming. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant