De omslag van 'De strijd om Bali'.
De omslag van 'De strijd om Bali'. Foto: Studio Jan de Boer

Debuut van Anne-Lot Hoek over de onafhankelijkheidsstrijd in Bali

Algemeen

WEESP ‘De strijd om Bali’, het eerste boek van Weesper Anne-Lot Hoek, is vandaag in de boekenwinkels verschenen. Het boek gaat over de onafhankelijkheidsstrijd in Bali. 

Het is een uniek boek, want veel is er nog niet geschreven over die strijd. Tijdens haar onderzoek deed Hoek dan ook een aantal belangrijke ontdekkingen, waaronder dat Nederland in de jaren ‘40 Balinezen heeft gemarteld en vermoord in gevangenenkampen. 

Bali was onderdeel van Nederlands-Indië en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door Japan. Nadat het eiland bevrijd was van deze bezetter wilde Nederland het gezag daar weer herstellen. Dat ging gepaard met veel geweld. Over het extreme geweld dat gebruikt werd door Nederland in andere delen van Nederlands-Indië is inmiddels meer bekend - zeker na de rechtszaken die werden aangespannen tegen de Nederlandse staat door nabestaanden - maar over het handelen in Bali was nog veel onbekend.

‘De strijd om Bali’ is vanaf vandaag bij lokale boekwinkels te krijgen. Ook PeZZi PaZZi zal het boek verkopen. Volgende week vertelt Anne-Lot Hoek in een zaterdagportret meer over haar boek (waar ze zeven jaar aan heeft gewerkt) en de ontdekkingen die zij deed.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant