Afbeelding

WeesperNieuws Triatlon in vijf feitjes (2)

Algemeen Triatlon

WEESP - Vijf feitjes die je misschien niet wist over de WeesperNieuws Triatlon (maar wel leuk zijn om even mee te pikken). Klik terug naar ons bericht van gistermiddag voor de eerste vijf feitjes.

1. 24 jaar later...
De eerste triatlon in Weesp was in 1989, dus 24 jaar geleden. Je zou dan dit jaar de 25e editie verwachten, maar het is editie 24: in 1992 was er namelijk geen triatlon in Weesp.

2. Zonder h
De eerste Weesper triatlon heette de nog triathlon (dus met een h). Het WeesperNieuws koos begin jaren 90 voor de spelling zonder h, die ook is toegestaan. De organisatie nam die schrijfwijze over.

3. Lokale helden
Arjen Soet was acht keer de snelste Weesper en is daarmee nog steeds recordhouder. Barry Dooper kan hem dit jaar evenaren. Ook René Moolhuizen, Ferry van Wilgenburg, Koen Spoorenberg (2x), René Godlieb (2x) en Marc Schouten kroonden zich tot snelste Weesper. 
Bij de dames houdt Angelique van Tilburg het record: ze werd zes keer snelste Weespse. In deze erelijst staan ook Dineke Floore, Christie Brouwer (2x), Eva van Arnhem, Esther Brakenhoff, Jeanette Gompelman-Smeekes (2x), Astrid de Graaf (3x), Annemieke den Admirant, Alice Elbertse en Marlies Galesloot.

3b Lokale helden (2)
In 2007 werd Astrid de Graaf niet alleen snelste Weespse, maar ook overall winnaar bij de dames. Barry Dooper verrichtte vorig jaar hetzelfde kunstje bij de heren. In 2002 was René Godblieb de eerste Weesper op het overallpodium: hij werd spectaculair derde.

4. Nummer 1 
De allereerste triatlon in Weesp finishte op de Amstellandlaan. De winnaar was triatlonlegende Gregor Stam. Barry Dooper was vorig jaar de 17e winnaar. Machiel Ittmann won 'Weesp' het vaakst: drie keer. Frans van Heteren, Tiedo Tinga, Youri Severin en Corne Klein wonnen twee keer, Bij de dames won Corine Nelen drie keer.

5.
In totaal doen er 373 atleten mee, onder wie 177 Weespers, verdeeld over twee startseries. Om meteen een misverstand weg te nemen dat bij sommigen kennelijk bestaat: iedereen doet maar één triatlon, dus niet twee achter elkaar. De twee starts zijn simpelweg nodig omdat er anders te veel mensen op het parcours komen; dat wordt onveilig. De eerste groep start om 12.05 uur, de tweede groep start om 13.30 uur. De start is in de Kom van Weesp.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Stadsloket Weesp vaker open Algemeen 5 aug, 09:43
Afbeelding
Bardolino Ensemble eerste concert Chamber Music Weesp Algemeen 5 aug, 08:56
Logo
Afbeelding
Proeverij de Kroon krijgt nieuwe eigenaar Algemeen 4 aug, 15:34
Afbeelding
Noord-Holland verwijdert protestvlaggen langs provinciale wegen Algemeen 4 aug, 14:00
Logo
Afbeelding
Visboer Dirk van der Plas geliefd onder bewoners Dé haringman uit Muiden stopt na 40 jaar Mensen 4 aug, 12:30
Logo
Afbeelding
Malafide loodgietersbedrijf actief in Weesp Louche loodgieter intimideert minderjarige in Weesp Algemeen 4 aug, 09:40
Logo
Afbeelding
In Weesp groeit de bevolking waarschijnlijk met 24,9 procent Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven Algemeen 3 aug, 14:55
Afbeelding
FC Weesp gaat Noord-Holland in Algemeen 3 aug, 13:21
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief