De Pruisische aanval op Weesp. Tekening uit het Rijksmuseum. Klik erop voor een vergroting.
De Pruisische aanval op Weesp. Tekening uit het Rijksmuseum. Klik erop voor een vergroting.
Historie

Weesp hield stand tegen de Pruisen

Algemeen

WEESP - De Pruisen dachten Weesp wel even in te nemen, maar dat viel nog zwaar tegen. Weesp was één van de weinige steden waar men stand hield.

Het Rijksmuseum heeft een fraaie plaat in bezit waarop de aanval op Weesp staat afgebeeld. 30 september 1787 staat erbij, vandaag precies 226 jaar geleden. Die datum lijkt overigens niet correct, want het boek 'Geschiedenis van Weesp' van Aukje Zondergeld vermeldt dat de Pruisische bevelhebber Von Kalkreuth Weesp besloot aan te vallen in de nacht van 22 op 23 september.

Hoe dan ook: op de prent zien we de Weesper verdediging onder leiding van kolonel Van de Pol tevreden kijken naar een detachement Pruisen dat op de vlucht slaat. De weg op de achtergrond zou de Amsterdamseweg zijn, nu het Verlengd Buitenveer. De molen is de vroegere Kostverlorenmolen.

In het midden is een stuk zeer drassig land te zien. Het succes van de Weesper verdediging was namelijk voor een groot deel te danken aan het onder water zetten van enkele graslanden rond Weesp. De zware kanonnen van de Pruisen zakten weg in de modder, de opmars stokte en de aanvallers wisten niet goed meer wat te doen. 

Weesp hield niet lang stand. Drie dagen na deze aanval gaf Amsterdam zijn verzet op en besloot ook Weesp te capituleren in ruil voor bescherming.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant