Alfred van den Heuvel deed de aftrap van het Kapsalon Theater.
Alfred van den Heuvel deed de aftrap van het Kapsalon Theater. Foto: Marinka Hilders

Ludiek protest Kapsalon Theater City of Wesopa abrupt beëindigd

Algemeen

Alfred van den heuvel, sinds een aantal jaren Weesper, maakt een ronde door het theater waar langzamerhand het publiek binnen druppelt. Ook hij doet mee met Kapsalon Theater in de City of Wesopa. Hij vertelt “Ik vind het leuk dat het echt een ludieke actie is. Het is gezellig en we willen graag spelen. We laten zien dat het kan. Het is gewoon leuk.” Een bezoeker beaamt wat van den Heuvel zegt. “Maar het is ook een protest!” voegt hij toe. 

Verschillende kappers, masseurs en nagelstylisten zitten klaar, allemaal met een mondkapje voor. Op de bühne staan stoelen, allemaal op afstand van elkaar. Daar zitten ook dochter en moeder Anne-Fleur. Waarom zijn jullie hier vandaag gekomen? “We willen kunst en cultuur steunen en natuurlijk lekker burgerlijk tegendraads zijn.” lacht Anne-Fleur. “Nee, ik ben het heel erg eens met wat ze hiermee willen zeggen. De culturele sector en de horeca staan achteraan in de rij. Dit terwijl het is bewezen dat theaters goed kunnen controleren en daardoor weinig besmetting opleveren.” Zelf is ze ook actrice en benadrukt dat veel mensen uit het vak geen inkomsten hebben kunnen genereren. “Het is onzin dat kunst en cultuur achteraan staan en het is goed dat er keihard een punt wordt gemaakt. Heel leuk en erg nodig.”

Dan een luid applaus en gefluit, Marieke Peper is het podium opgelopen en de show gaat beginnen. “Waar is het feestje? Hier!” Het publiek is nog een beetje mak, alsof ze niet meer weten hoe het hoort. “We zijn hier met fantastische specialisten en we zullen worden vermaakt door geweldige artiesten! Het is van de zotte dat we nog steeds niet open kunnen. We hopen dat er geen boa’s komen. En anders, dan gaan we knokken.” grapt ze. Dat is de aftrap van een chaotisch begin waarna de eerste lokken haar op het podium neer dwarrelen. Geen zorgen, nadat Alfred van den Heuvel zelf zijn act heeft afgerond zorgt hij ervoor dat de haren netjes opgeveegd werden. 

Na van den Heuvel komt Freek de Jonge met een luid onthaal het podium opgelopen. Hij heeft de lachers op zijn hand. Aan het einde van zijn optreden zingt hij een lied aan de vleugel. Het hele publiek weet de Jonge mee te nemen met de tekst: “We gaan weer leven, als het kan. Het is geen leven, het is een dooie boel!” Eerder die dag stond hij ook in de Kleine Komedie. Die hebben eerder vandaag een officiële waarschuwing gekregen van de gemeente Amsterdam. Alhoewel de burgemeester in Weesp wel heeft aangekondigd dat er gehandhaafd ging worden, was daar niks van te merken in de sfeer die in het theater hing. Na het optreden van Kees van Amstel, werd hier pas over gesproken.

“We hebben een waarschuwing gekregen en over twintig minuten komen de boa’s terug.” Met dit bericht van Marieke Peper verlaat de eerste groep publiek het theater. De nieuwe ronde wordt snel neergezet en Vlamoes betreedt het podium. Zij beginnen hun energieke optreden met de woorden: “Hebben jullie allemaal de boa angsten afgeschud?” 

Vijfentwintig minuten later wordt hun optreden abrupt beëindigd. “Iedereen, behalve de artiesten, moet de zaal verlaten. U kunt via de achteruitgang naar buiten.” En inderdaad, het ging zoals Alfred van den Heuvel het heeft omschreven. Want ook deze afkapping ging op een ludieke manier. Het publiek verliet het theater in een gemoedelijke sfeer. Eenmaal om het pand heen gelopen waren alle lichten van het theater al uit en liep de politieagent weer terug naar zijn auto. Echt een ludiek protest.


Alfred van den Heuvel deed de aftrap van het Kapsalon Theater.


Freek de Jonge op het podium samen met een kapper en nagelstylist en zingt “We gaan weer leven, als het kan!”


Kees van Amstel 


Het optreden van Vlamoes werd abrupt afgebroken, iedereen moest het pand verlaten.


Het pand wordt ontruimd en iedereen mag via de achterdeur het podium verlaten. 


Theater City of Wesopa, enkele minuten na de ontruiming.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant