Woensdag 16 maart 2022 kunnen Weespers stemmen voor de bestuurscommissie.
Woensdag 16 maart 2022 kunnen Weespers stemmen voor de bestuurscommissie. Foto:WeesperNieuws

Negen partijen strijden om de zetels in bestuurscommissie

Algemeen

WEESP De keus voor de eerste bestuurscommissie Weesp-Driemond is niet reuze, maar met negen partijen juist bescheiden. In Amsterdam zelf doen namelijk 26 partijen mee. Naast de PvdA, GroenLinks, WSP, CDA, VVD en D66 kan voor de bestuurscommissie gestemd worden op Lijst Molin, Lijst Popal en Rupert Wijnmalen. Dit betekent dat Lijst Van Unnik en Weesperdam die eerder bekendmaakten een gooi te willen doen naar een zetel al in het voorportaal zijn afgevallen. 

Afgelopen vrijdag zijn de kieslijsten vastgesteld voor de verkiezingen voor de bestuurscommissie op 14-16 maart. Deze lopen parallel aan de verkiezingen voor de gemeenteraad van Amsterdam. Weespers kunnen kiezen uit negen verschillende partijen. Naast de gevestigde orde van zes die die nu in de gemeenteraad van Weesp zitten, zijn er er drie nieuwe lokale partijen bijgekomen.

Lijst Popal draagt de naam van Fahima Popal. Popal vluchtte zo’n 25 jaar geleden uit Afghanistan, kwam in Weesp terecht en heeft zich de stad helemaal eigengemaakt door onder andere actief te worden voor de stichting Vrouwen van Weesp.
Rupert Wijnmalen kwam 33 jaar geleden in Weesp wonen, had meteen passie voor de stad aan de Vecht, maar had tot zijn recente pensionering geen tijd om actief te worden in Weesp. Die tijd heeft hij nu wel, met als eerste zichtbare uiting een verkiezingslijst onder zijn eigen naam. Lijst Molin is tot nu toe de grote onbekende. Op sociale en in andere media kunnen we vooralsnog niets vinden over Lijst Molin en evenmin hebben we een persbericht voorbij zien komen.

Tijdens de openbare zitting van afgelopen vrijdag is er gekeken naar de geldigheid van de kandidatenlijsten. In de bovengenoemde lijst missen dus de twee partijen Weesperdam en De Lijst van Unnik, dit terwijl in het proces verbaal van de openbare zitting wordt vernoemd dat Het centraal stembureau besluit dat geen lijst ongeldig is verklaard.’ Gemeente Weesp laat ons weten: “Beide partijen hebben zich terug getrokken en daarom kwamen ze ook niet voor op de lijst. Bij kandidaatstelling zijn er geen bescheiden ingeleverd dus kom je ook niet op de lijst voor.”

Naast de geldigheid van de ingeleverde kandidatenlijsten is er ook gekeken naar de ‘handhaving van de daarop voorkomende kandidaten, handhaving van de geplaatste aanduiding van de groepering en nummeren van de kandidatenlijsten.’

Er zijn geen bezwaren ingediend tijdens de zitting, hierdoor is vastgesteld dat de negen partijen en de bijbehorende personen verkiesbaar zijn tijdens de verkiezingen in maart. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant