Afbeelding
Vrijwilligerscentrale

Resultaten en trends op het gebied van vrijwilligerswerk

Algemeen

WEESP Samen maken we Weesp mooier. Elke week plaatsen een aantal nieuwe/recente vrijwilligersvacatures binnen Weesp of in de nabije omgeving die de Vrijwilligerscentrale Weesp selecteert. Deze week vertelt de vrijwilligerscentrale over de trends en resultaten op het gebied van vrijwilligerswerk.

Het jaar 2021 was een bijzonder, ook voor het vrijwilligerswerk in Weesp. Sinds vorig jaar meet Versa Vrijwilligerscentrale de impact van vrijwilligerswerk aan de hand van de Sustainable Development Goals (SDG), ook wel Duurzame Ontwikkelingsdoelen, van de Verenigde Naties. Via het platform worden de matches gekoppeld aan een SDG. In 2021 stonden SDG 1 Armoede en SDG 13 Klimaat met stip op 1. 

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

De SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties. Door de meting van vrijwilligerswerk te koppelen aan de SDG’s kan de Vrijwilligerscentrale concrete uitspraken doen over de impact.

Het platform, gebouwd door de Amsterdamse impactstartup Deedmob, biedt inzicht in een bewogen jaar waarin corona helaas nog een grote rol speelde. De twee categorieën laten goed zien waar vrijwilligers in Weesp om geven: medemens en natuur.

Trends

Daarnaast zijn er een aantal trends zichtbaar als het gaat om vrijwilligerswerk. Allereerst het soort vrijwilligerswerk dat mensen willen doen. Maatjesvacatures zijn erg populair. Met relatief weinig tijd kun je al veel voor iemand betekenen. Een wandeling maken of een spelletje doen, het kost niet meer dan een uurtje per week en dat spreekt vrijwilligers aan. Ook flexibiliteit wint aan terrein. Men wil graag vrijwilligerswerk doen maar niet altijd op een vast moment of met een vaste frequentie.

Flexibel vrijwilligerswerk 

Weespersluis biedt in dit opzicht zeker kansen voor organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers. Tweeverdieners en jonge gezinnen willen namelijk best wel vrijwilligerswerk doen. Om iets te betekenen voor een ander maar ook om andere Weespers te leren kennen of hun kennis en kunde te delen. Alleen zullen ze zich minder snel willen verplichten om op een vast moment of met een vaste frequentie vrijwilligerswerk te doen.

Lukt het organisaties om hierop in te spelen bijvoorbeeld in de vorm van een flexibele poule dan zorgt dit voor een win-win situatie. Meer én jongere vrijwilligers zullen zich aangetrokken voelen tot het doen van vrijwilligerswerk. En daar zijn organisaties, die veel verloop zien onder hun oudere vrijwilligers, weer mee geholpen.

Vragen over vrijwilligerswerk

Bij deze een oproep: Woon je net in Weesp(ersluis)? Zou je wel vrijwilligerswerk willen doen maar niet structureel? Neem dan contact op met de Vrijwilligerscentrale Weesp en we denken met je mee.

Mail naar info@vcweesp.nl of bel/ app naar 06 - 82 60 59 87.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant