Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Oeuvre-presentatie van persfotograaf André Verheul

Algemeen

WEESP Het was een volle bak gisteravond in de Van Houtenkerk. De 160 geïnteresseerde Weespers hebben dan ook lang moeten wachten op de presentatie van André Verheul Jr. Dit was de vierde datum die vrij werd gemaakt. Het was een avond waarin ruim honderd foto’s uit vervlogen Weesper tijden van zijn vader André Verheul Sr waren te zien. Hij was jarenlang actief als persfotograaf in en om Weesp. Maar gisteravond keek hij vanuit het publiek naar zijn foto’s en luisterde hij naar de verhalen die zijn zoon daarbij vertelde. 

De avond was georganiseerd door de Historische Kring Weesp. Voorzitter Cees Pfeiffer opperde het idee waarna André junior samen met zijn vader door het oeuvre van de persfotograaf zijn gegaan. André Verheul Sr heeft heel lang samengewerkt met Cees Pfeiffer. Eerst bij de Nieuwe Weesper en later ook bij het Parool. Ze waren een journalistiek duo waarin Pfeiffer de schrijver was en André de (pers)fotograaf. Wat heeft geresulteerd in een groot oeuvre met vele foto’s van Weesp door de jaren heen. 

Op een groot scherm verschenen de foto’s uit het omvangrijke oeuvre van de Weesper persfotograaf. Het was een gevarieerde greep, van 1967 tot 2010. Zoon André junior voorzag de beelden van commentaar. “Ik ben samen met mijn vader door de foto’s heen gegaan. En daarbij zijn commentaar opgeschreven.” Aan de hand daarvan heeft hij de presentatie gemaakt. Het bleek een groot succes. “Mensen kwamen achteraf naar me toe om te vertellen dat ze het leuk vonden waarna ze tevreden naar huis gingen.” En André zelf? “Ja ik ook” lacht hij. 

De Historische Kring organiseert, normaal gesproken, elke maand een HKW-lezing. Dit was de eerste sinds een hele lange tijd. Maar er staan alweer twee op de planning. De presentatie van André zou eigenlijk al maart 2020 plaatsvinden waarna hij nog eens twee keer is verplaatst. Als troost heeft André Verheul eind vorig jaar een kleine reportage van 9 foto’s samengesteld. Dus mocht u het gemist hebben, geeft dit toch een impressie van het werk en de verhalen achter de foto’s van persfotograaf André Verheul Sr. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant