Iedereen die de titel van het boek gek vond moest zijn vinger opsteken. De vinger van André Verheul schoot de lucht in.
Iedereen die de titel van het boek gek vond moest zijn vinger opsteken. De vinger van André Verheul schoot de lucht in. Foto: Mathe Snoek
Verslag Weesper Week

Weesp Wijkt Uit, Livestream, Wesopa Quiz, Speurtocht, KGW-Open Huis, WeAmsterdam, Mini Korenfestival

Algemeen

Tijdens de Weesper Weesp die voorafgaat aan de fusie met Amsterdam op 24 maart laat Weesp zich van zijn beste kant zien. WeesperNieuws Extra doet er dagelijks verslag van met foto’s van onder meer Weespfoto.nl, de laatste nieuwtjes en ditjes en datjes in deze blog. Laatste update: 18.15 uur.

- Gelukkig hebben we de foto’s nog
- Wispe biedt Amsterdamse gezelligheid
- Lancering nieuw bier ‘De IJsbreker’
- Een bijzondere ontmoeting van twee burgemeesters
- Oekraïense muziek
- Kunstmarkt
- Kinderboek voor alle Weesper basisschoolkinderen

- Weesp Wijkt Uit, met heel veel Weespers
- Drie uur durende livestream
- De Weesper Vereniging presenteert zich

Gelukkig hebben we de foto’s nog

In de Grote Kerk werd vanochtend weer ontbeten en vanmiddag was er een mini korenfestival. 


Bijschrift - Credit


De Gooische Moordenaar is niet echt een gezellige naam, maar de kinderen vonden het in elk geval de moeite meer dan waard.


Aadje Piraatje viel ook in goede aarde.  Foto: Bjorn van der Neut


Ook de Kreatieve Groep Weesp deed een duit in het zakje.


Floor le Coultre en Martin van Hees treden op voor een volle Van Houtenkerk.  Foto: Rob van Dam

Wispe biedt Amsterdamse gezelligheid

Als je Amsterdamse gezelligheid zoekt., dan vind je dat vandaag bij Wispe Brouwerij, met borrelplanken en muziek. WeAmsterdam, zo heeft Wispe dit genoemd. Vanaf 21.00 uur kunnen de voetjes van de vloer. Ook introduceert Wispe dit weekend een speciaal historisch bier. Een eenmalig brouwsel dat alleen verkrijgbaar zal zijn in het Grand Café, de bierwinkel en via de webshop van Wispe. Morgen worden de hele dag historisch bier- en jeneverrondleidingen gegeven door Weesp, als onderdeel van Weesp Wijkt Uit.

Gezellig aan de Amsterdamse borrel bij Wispe Brouwerij.

 De IJsbreker

Vandaag introduceert Wispe Brouwerij een nieuw biertje genaamd ‘De IJsbreker. Het bier is verkrijgbaar in het proeflokaal en in de bierwinkel. Het bier vertelt de historische relatie tussen Amsterdam, Weesp en bier. Zaterdag staat de brouwerij in het teken van Amsterdam, muziek en hapjes en ouderwetse Amsterdamse gezelligheid.Als je Amsterdamse gezelligheid zoekt., dan vind je dat vandaag bij Wispe Brouwerij.

Mini korenfestival

De Grote kerk was nog feestelijk versierd met bloemen, planten en gekleurd licht. Dit keer als podium voor het mini korenfestival. De biertafels hadden ruimte gemaakt voor klapstoelen. Er deden drie koren mee aan het festival: The City Singers, Kamerkoor Victoria en Vocal Popgroup Firma Vocaal. Drie totaal andere ensembles. The city Singers deden de aftrap en begonnen met Rollercoaster van Danny Vera. Vervolgens een nummer van Ramses Shaffy en het welbekende Halleluja van Leonard Cohen. Na een set van 20 minuten was het de beurt aan Firma Vocaal. 

Een bijzondere ontmoeting van twee burgemeesters

Tijdens de derde en laatste ronde van het succesvolle ontbijt vanochtend in de Grote Kerk was er een spontane ontmoeting tussen burgemeester Bas Jan van Bochove en oud-burgemeester Over de Linden. Tijd voor een boks.

Oekraïense Muziek

In de bibliotheek van Weesp, tegenwoordig een OBA (openbare bibliotheek Amsterdam ) trad Oleg Lysenko (Oekraïne, 1974) vrijdagmiddag op. De muzikant speelt klassiek accordeon, bayan & bandoneo.

Kunstmarkt

Vrijdagmiddag bleef de zon schijnen, ook op de kunstmarkt op de Nieuwstad. Een groep Weesper kunstenaars hadden zich verzameld en allen een kraam gevuld met hun mooiste werken. Ook Yvette Schoenmaker stond op de markt met de linosnedes die ze maakt. Ze maakt de werken ‘gewoon’ bij haar thuis aan de keukentafel. Een van de werken die ze heeft gemaakt is een meteen herkenbaar beeld van de Middenstraat. 

Ook Dirk van Someren stond met zijn schilderijen op de markt. Van een afstandje, in de zon, keek hij naar zijn kraam waar interesse werd getoond voor het boek wat op zijn kraam lag met veel beelden van zijn werk. De Weesper kunstenaar is wel gewend aan deze reuring rondom zijn werk. Zijn atelier zit in fort Ossenmarkt en deze gooit hij regelmatig open. Waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt vertelde hij. “95 procent komt binnen om het fort te bekijken maar de rest komt kijken naar de schilderijen.”

Kinderboek voor alle Weesper basisschoolkinderen

Gelijktijdig met de opening van de nieuwe expositie van Museum Weesp ‘Dekend aan Weesp’ waar heel veel basisscholieren bij aanwezig waren, werd ook het kinderboek van André Verheul gepresenteerd. Hij heeft het kinderboek in opdracht van de gemeente ter ere van de fusie geschreven. ‘Het grote geheim van de stad Weesp dat iedereen moet weten’ luidt de titel van het boek. “Wie vindt dit allemaal een gekke titel?” vroeg Verheul aan de groep Weespers op het Grote Plein. Zijn eigen vinger vliegt om hoog. Hij legt uit “Want een geheim hoor je geheim te houden en niet aan iedereen te vertellen.” Nu schoten er ook nog een aantal vingers van kinderen omhoog.

Het verhaal in het boek start op dezelfde plek waar André stond, vlak voor het stadhuis. Er is een botsing tussen twee personages en vanaf daar gaat het verhaal verder. “Als je wil weten hoe het verder gaat, dan moet je het boek lezen.” Zegt hij tegen de jonge Weespers op het Grote Plein en misschien ook een beetje tegen de nieuwsgierige volwassenen. Vervolgens werden alle klassenvoorzitters naar voren geroepen. Elke basisschoolleerling uit Weesp ontvangt het boek van Verheul maar deze kinderen kregen een gesigneerde versie die Verheul ter plekke intekende. Het boek is geïllustreerd door Wouter Pfeiffer en de omslag is gemaakt door Karen Weening. 

Weesp Wijkt Uit, met heel veel Weespers

Komende zondag 20 maart is een van de meest opvallende activiteiten binnen De Weesper Week: Weesp Wijkt Uit. Weesp Wijkt Uit is onder het motto ‘Een ontdekking, een ontmoeting, een ode aan de stad’ een verbindende theatertour met verschillende routes tijdens welke je constant wordt verrast door bijvoorbeeld een optreden, een interview, een activiteit, een mini-voorstelling, een persoonlijk verhaal, cabaret, muziek en stukjes geschiedenis. Alles bij elkaar is het een ode aan de stad Weesp en daar gaat natuurlijk iedereen voor.

Paar mogelijkheden

Er zijn een paar mogelijkheden om mee te doen. Je kunt de hele route, die door verschillende wijken in Weesp kronkelt, lopen of fietsen, maar je kunt ook voorstellingen hoppen, een deel van de route lopen via de looproute en er is ook een zogenoemde popcorn stylo. Wat dat is, is niet helemaal helder, maar ongetwijfeld iets met popcorn. De tour kan tussen 10 en 16 uur gevolgd worden. Heb je dan nog puf over, dan kun je tussen 16 en 19 uur naar de City of Wesopa voor een spetterend eindfeest.

The Clock Tower

Loop je de hele route en krijg je zodoende een stempelkaart vol, dan maak je kans op een gratis overnachting in The Clock Tower, je weet wel, die fameuze hotelkamer onder het groene kruis van Weesp.

Namen droppen

Het succes van Weesp Wijkt Uit valt of staat met namen van personen die eraan meedoen. Welnu. De Kwartiermakers die dit organiseren, verzamelen steeds meer bekende Weespers en organisaties om zich heen die ergens in de tour ‘hun ding doen. U wilt namen en rugnummers? Komen ze: City of Wesopa, Pieter Jouke, Trio Bier, Wispe, De spelers van Paleis Wesopa, Reinier van der Aart, De Gooische Muziekschool, Bar Blauw, Alfred van den Heuvel, Grip on Water, Genieten op de Vecht, Car Casting Holland, Medusa’s World, Jurriaan Molenaar, Theehuis Landscronerhof (Weespersluis), Radio Weesp, Daan Nieber, Het Domijn, Toon & Terts, Firma Traktor, MEAU, Assounat Moskee, SPAR Aetsveld, Rotary Weesp, Dominic Seldis, cabaretgroep Niet Schieten en de Meisjes met de Wijsjes doen allemaal op de een of andere manier mee.

Drie uur durende livestream

Tijdens de theaterroute Weesp Wijkt Uit is een onderdeel  een drie uur durende livestream met als hosts Jaap van Deurzen en Danny Simons. Bekende en minder bekende Weespers met een mooi verhaal zijn uitgenodigd om hun kijk op Weesp te geven en persoonlijke verhalen te delen over hun band met de stad. Tussen 11 en 14 uur zullen de gasten aanschuiven. En ook 

De gasten die aanschuiven zijn onder andere Jorrit ’t Hoen, de fotograaf die de portretreeks van ‘de stad Weesp’ heeft geschoten, Anne-Lot Hoek, bekend van haar net verschenen boek ‘de strijd om Bali’, Victor Ferrero, de man die ongeveer alle Weespers heeft leren zwemmen, Fahima Popal, voorzitter van de stichting Vrouwen van Weesp en lijsttrekker van Lijst Popal, Niek Roozen, landschapsarchitect & creator van de theetuin in Weesp, Lars Boom, toneelschrijver, Harm van de Kuil columnist ‘de nieuwe Weesper en Pascal Heije, oud voetballer van FC Weesp en Ajax.

Verslag

Ook wordt tijdens de livestream op locatie verslag gedaan van de theaterroute door ‘de razende reporters’ Daan Nieber (van Keuringsdienst van waarde en RTL Boulevard) en Annefleur Klinkhamer (de Kwartierrmakers).
Dus voor wie niet overal bij kan zijn maar toch alles wil meemaken, tune in op de livestream, te bekijken via de stadweesp.nl/weesp-wijkt-uit, dekwartiermakers.com en weespernieuws.nl.

De Weesper Vereniging presenteert zich

Waarschijnlijk had u het al meegekregen, maar de Weesper Vereniging timmert hard aan de weg. De Weesper Vereniging is de naam van een platform waarvan het de bedoeling is dat Weespers hier kunnen laten weten hoe ze over bepaalde ontwikkelingen in de stad denken.
Dit is een wel heel erg korte samenvatting, maar wilt u er meer over weten ga dan op 19 maart tussen 15 en 17 uur naar de bibliotheek aan de Oudegracht en maak in het kader van de Weesper Week kennis met de mensen achter De Weesper Vereniging. Je kunt dan meteen ook je stem laten horen over belangrijke onderwerpen.
Christian Zierleyn vertelt wat de vereniging doet en nodigt je van harte uit om in gesprek te gaan over onderwerpen van de lokale politiek. Het programma wordt muzikaal omlijst door Ferreira Muziek uit Weesp met gitaarspel van Raoul Ferreira, zang door Laura Schoegje en Sander de Haan op piano.

Meer foto’s van de Weesper Week staan op https://www.weespfoto.nl

Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant