Afbeelding
Foto: Mathe Snoek

Carnegie penning voor heldhaftig echtpaar tijdens brand Wintertuin 4 januari

Algemeen

WEESP Er gebeuren deze week heel veel laatste dingen in Weesp. Zo ook: de laatste Carnegie penning, een onderscheiding voor een heldendaad, die burgemeester van Bochove nog mocht uitreiken. Het echtpaar Menckenberg-Kalse heeft woensdag 23 maart deze onderscheiding mogen ontvangen voor hun heldhaftig handelen tijdens de brand in de Wintertuin van 4 januari dit jaar.

Het echtpaar, haar moeder en een zoon en dochter zijn allemaal aanwezig in het stadhuis. In de kamer van de burgmeester mogen ze plaatsnemen. Daar vertelden ze was er die avond in januari zich af heeft gespeeld. Mevrouw begint “Het brandalarm ging af, maar dat gebeurt wel vaker. Toch ging ik even kijken en overal was al rook.” Meneer zette de stoppenkast uit, toen hij geluid hoorde vanuit het appartement waar de brand is ontstaan. “Ik zei: stoppen, ik hoor wat binnen. Op en handen en voeten zijn we toen naar binnen gegaan.” Mevrouw Menckenberg vult aan “overal om ons heen waren vlammen.” Ze haalde haar mobiel tevoorschijn om te laten zien hoe het appartement er aan toe was. Helemaal zwart geblakerd, gesloten kasten en alles zat onder een dikke laag roet. 

Terug naar die avond. In het appartement stond de bewoonster midden in huis, verstijfd van angst. Ze was niet aanspreekbaar, later bleek dat mevrouw doof is. Meneer Menckenberg heeft toen de bewoonster naar buiten het appartement gedragen. Daar bleek dat haar handen en gedeeltelijk haar gezicht brandwonden hadden. “Ik heb toen gelijk natte handdoeken op haar handen en gezicht gelegd.” vertelt mevrouw Menckenberg-Kalse.

Dit adequaat handelen heeft ervoor gezorgd dat de bewoonster inmiddels weer haar leven heeft kunnen oppakken. Ze woont inmiddels in een ander appartement maar is zo goed als het kan weer de oude. Het echtpaar heeft het leven van deze mevrouw gered. En dat verdiende wel wat aandacht, vond hun dochter. Zij heeft er werk van gemaakt waardoor haar ouders nu beide de Carnegie penning en oorkonde mochten ontvangen. Van Bochove “Weesp is een bijzondere stad met mooie inwoners. Het is bijzonder en dapper hoe dit echtpaar letterlijk door rook en vuur is gegaan om hun medemens in veiligheid te brengen.”

Op de bronzen legpenning en oorkonde staat de naam van het echtpaar en de datum van hun heldendaad. 


 

Foto’s: Mathe Snoek

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant