Aalscholver op nest.
Aalscholver op nest.

Voorjaar in het Naardermeer; aalscholvers van heel dichtbij

Natuur en Milieu

REGIO De natuur komt met dit zonnige weer volop in bloei. Dikke hommelkoninginnen vliegen van bloem naar bloem, spechten roffelen om hun territorium af te bakenen, rietvogels komen terug uit Afrika en de aalscholvers zitten alweer op de nesten met eieren. Ook ons vaarseizoen gaat begin april van start, genieten dus!

Het Naardermeer staat bekend om haar broedende aalscholvers, jaarlijks meer dan zeshonderd paar. Ze zijn de eerste vogels die op hun nest zitten. Boswachter Angelique Aerts van Natuurmonumenten: “Momenteel zitten ze op hun eieren, de eerste jongen worden eind maart, begin april geboren. En nergens in Nederland kom je zo dichtbij een aalscholverkolonie, je kunt de nesten en vogels ruiken vanuit onze ruime kijkhut. Niet perse lekker moet ik eerlijk zeggen. In het voorjaar is het een drukte van belang op de kolonie. Je ziet live hoe de ouders hun jonge kroost voeden en later in het voorjaar vliegles geven. Een spectaculaire ervaring!” Natuurmonumenten vaart vanaf het weekend van 2 april al naar de aalscholverkolonie, kijk op natuurmonumenten.nl/naardermeer.

Blauwborst in de rietkragen

Of wandel naar uitzichtpunt De Muggenbult. Daar is het één groot vogelconcert in de ochtend. Boswachter Aerts: “Veel rietvogels zijn bruin en zijn vooral mooi om te horen zingen. Maar de blauwborst is echt een uitzondering, schitterend vogeltje. Deze komt in maart terug uit het overwinteringsgebied in Spanje of West-Afrika. En met een beetje geluk zie je ze nu op de wandelroute naar uitkijkpunt De Muggenbult. Mannetjes met prachtig blauwe borst vliegen tijdens de balts op uit het riet.”

Vogelrijk voorjaar

Het voorjaar in het Naardermeer staat vooral in het teken van de vele vogels die terugkomen uit het zuiden en een broedplek zoeken in de top natuur hier. Waar het open water eerder vol lag met overwinterende watervogels, worden de rietkragen en het moerasbos nu de plek waar vele soorten hun nest gaan maken. Ook zeldzame vogels zoals de purperreiger die elk moment kan aankomen. “Bezoekers zijn van harte welkom in de natuur, maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar, net zoals bij ons mensen eigenlijk. Blijf op de paden en honden zijn vanwege de grote grazers, reeën en vogels alleen welkom op de openbare wegen Naardermeer, Melkmeent en Kreugerlaan.”

De blauwborst.
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant