De Ribbius Peletier Penning.
De Ribbius Peletier Penning. Foto: Elmer van der Marel

Welke vrouwelijk politiek rolmodel verdient Ribbius Peletierpenning?

Politiek

WEESP Provinciale Staten van Noord-Holland zoeken een vrouw die een onderscheiding verdient voor haar bijdrage aan de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek of omdat zij als politiek rolmodel een inspirerend voorbeeld is voor anderen.

Iedereen kan tot 15 mei een kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning 2022. Dat kan via penning.noord-holland.nl, met een beschrijving van wie zij is en waarom zij in aanmerking komt. 

Voortrekkersrol
Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege haar voortrekkersrol voor vrouwen in de politiek of vanwege de manier waarop zij laat zien dat politiek leuk is. Uit de kandidaten kiest de jury een vrouw die deze onderscheiding verdient. 

Commissaris van de koning Arthur van Dijk: “Deelname aan politiek is essentieel voor onze democratie. Vrouwen zijn hierbij vaak nog in de minderheid. Met de Ribbius Peletierpenning vraagt Provinciale Staten daar aandacht voor.“

In ‘t zonnetje 
Via penning.noord-holland.nl kan iedereen een kandidaat in het zonnetje zetten door een foto in een chique afbeelding te plaatsen en daarmee haar kandidatuur bekend te maken met een post op Twitter, Instagram of Facebook.

Na 31 mei maakt de jury, onder leiding van voormalig minister Sybilla Dekker, een keuze uit alle kandidaten.

Op 17 juni reikt de juryvoorzitter de Ribbius Peletierpenning 2022 uit namens Provinciale Staten van Noord-Holland. De uitreiking is vanaf 13.00 uur live te zien via noord-holland.stateninformatie.nl.

Podcast 
Liza Mügge is hoofddocent politicologie van de UvA en lid van de jury. In een podcast behandelt de vraag waarom zo weinig vrouwen de politiek in gaan.

Ook de burgemeester van Haarlem, Marianne Schuurmans komt aan het woord. De podcast is te beluisteren is via noord-holland.nl/Actueel/Podcast_Jouw_Noord_Holland.  

Ribbius Peletierpenning
De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was aanleiding voor Provinciale Staten om de Ribbius Peletierpenning van 2019 tot en met 2023 jaarlijks uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

Sylvana Simons was een van de vrouwen die de penning kreeg uitgereikt. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier, de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland. Meer informatie over penning is te vinden op noord-holland.nl/Bestuur/Provinciale_Staten/Ribbius_Peletier_penning.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant