Nederlandse militairen op het Muiderslot tijdens WOII.
Nederlandse militairen op het Muiderslot tijdens WOII. Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Vier in mei de vrijheid bij het Muiderslot

Algemeen

MUIDEN - Bij het Muiderslot is van 30 april tot en met 29 mei aandacht voor het thema vrijheid. In de kleine fotopresentatie Vier de Vrijheid in de kazemat wordt terug geblikt op de Tweede Wereldoorlog. 

De gebeurtenissen in en rondom het kasteel in deze oorlogsjaren zijn goed gedocumenteerd. Er zijn verhalen en foto’s bewaard gebleven waarvan een deel nu te zien is. Ook zijn er regelmatig rondleidingen en stadswandelingen rond het actuele thema ‘oorlog & vrijheid.’

Getuigenissen en foto’s
De beheerder (slotbewaarder) van toen heeft zijn belevenissen opgeschreven en er zijn diverse foto’s bewaard gebleven. Samen geven ze een bijzonder inkijkje in de periode 1939-1945 waarin bijvoorbeeld de Ridderzaal een tijdje dienst heeft gedaan als klaslokaal. De presentatie is te zien in de enige overgebleven kazemat van het Muiderslot.

Rondleiding Vrij / Onvrij
Belangstellenden kunnen zich op 7, 8, 14, 15 of 28 mei aansluiten bij een rondleiding Vrij / Onvrij en ontdek meer over oorlog en vrijheid in het Muiderslot door de eeuwen heen. Woordvoerder Muiderslot: “We besteden in deze tours uiteraard speciale aandacht aan de fotopresentatie en aan Muiden en het Muiderslot in de Tweede Wereldoorlog. Maar er is meer. Over ruim zevenhonderd jaar geschiedenis van het kasteel is immers heel wat te vertellen rond het thema oorlog en vrijheid.”

Stadswandelingen Tweede Wereldoorlog
Op 1, 15 en 22 mei zijn er stadswandelingen waarin bezoekers in anderhalf uur van alles over Muiden en het Muiderslot in de Tweede Wereldoorlog hoort. “We starten bij het kasteel en wandelen door het historische centrum van Muiden. De stadswandelingen starten om 11.00 uur.”

Oproep: verhalen gezocht!
Het Muiderslot is altijd opzoek naar nieuwe verhalen over en perspectieven op het kasteel en de omgeving. Heb jij nog (verborgen) verhalen, anekdotes of andere informatie over het Muiderslot tijdens de Tweede Wereldoorlog? Stuur ze in via educatie@muiderslot.nl. Alle verhalen zijn welkom.

Praktische informatie
Het Muiderslot is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, ook op alle feestdagen. Kaartjes zijn te koop via www.muiderslot.nl of aan de kassa.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant