Afbeelding

Een nieuwe schutting plaatsen? Houd rekening met de buren

Advertorial

Wil je de oude schutting die jouw tuin afscheidt van de buren vervangen? Of heb je nog geen schutting maar wil je graag wat meer privacy en denk je erover een schutting om je tuin heen te plaatsen? Vergeet niet dat je het vervangen of het plaatsen van schuttingen moet overleggen met je buren, zodat er geen burenruzies ontstaan en iedereen profijt kan hebben van deze vorm van meer privacy. In dit artikel kom je te weten wat de regels omtrent schuttingen zijn en hoe je het beste in samenwerking met je buren een nieuwe schutting kunt plaatsen.

Waar komt de schutting te staan?

Wanneer je een nieuwe schutting plaatst en je buren hiermee akkoord gaan is het allereerst belangrijk dat jullie beide zorgen voor een erfafscheiding. Overleg dus goed over waar de schutting neergezet wordt, dit heeft namelijk ook invloed op het onderhoud en het eigendom van de omheining. Als jullie ervoor kiezen om de schutting precies op de erfafscheiding te plaatsen, betekent dit dat jullie beide verantwoordelijk zijn en jij of de buren niet zomaar op eigen initiatief mag/mogen handelen. Natuurlijk mag je aan jouw kant van de schutting ermee doen wat je wilt, zolang het maar geen schade of overlast veroorzaakt. De schutting aan jouw kant schilderen in een kleur die jij wilt of bloembakken aan de schutting bevestigen kun je gerust doen. Wordt de schutting neergezet op het perceel van één van de twee? Dan is degene die de schutting in zijn of haar tuin heeft wettelijk de eigenaar, zelfs als de ander misschien meebetaald heeft aan de schutting. Als de schutting op het perceel van de buren staat en jij jouw kant van de schutting wilt beschilderen zal je dit eerst met de buren moeten overleggen. De schutting staat op hun terrein en zij zijn de eigenaar.

Wie betaalt er voor de omheining?

Wie er voor de schutting betaalt hangt af van waar de schutting geplaatst wordt en wie de schutting in eerste instantie graag wil. Als de schutting exact op de erfgrens geplaatst wordt zijn jullie beide eigenaar en dus eigenlijk beide verantwoordelijk voor de kosten van de aanschaf, de bouw en het onderhoud. Om te voorkomen dat er onenigheid ontstaat over de kosten is het verstandig om eerst een budget af te spreken en vervolgens een schutting uit te zoeken die binnen dit budget past en naar wens is van beide. Staat de schutting op jouw perceel? Dan zijn alle kosten ook helemaal voor jou. Overleg met de buren over de kosten is niet nodig zolang jij je maar aan de regels houdt.

Groen en begroeiing in je tuin

Wil je graag grote planten als klimplanten tegen de schutting plaatsen? Dan is het belangrijk om dit ook met de buren te communiceren. Als jij bijvoorbeeld een klimop tegen je schutting plaatst maar de buren willen dit niet, dan heb je kans dat er een vervelende situatie ontstaat wanneer zij toch last krijgen van deze begroeiing. De wortels van een klimop plant groeien namelijk tegen de schutting aan en zullen ook aan de andere kant van de schutting te zien zijn en deze kant eventueel aantasten. Zorg dus eerst voor een overeenstemming voordat jij of de buren besluiten begroeiing op de schuttingen te plaatsen.

Overeenstemming met de buren belangrijk

Bij het plaatsen van een schutting komen toch nog heel wat regeltjes en weetjes kijken. Om ervoor te zorgen dat je de relatie met je buren goed houdt is het dus verstandig altijd in overleg te gaan, je in te lezen in de regels en goed te kijken naar waar de schutting geplaatst wordt. Zo voorkom je problemen in de toekomst en zijn jullie beide blij.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant