Afbeelding
Foto: Annefré Lip-Hulst
Ingezonden

Rugstreeppad wordt niet voldoende beschermd

Algemeen

Hulde voor de kinderen die hulp brengen aan de amfibieën in de woonwijk Weespersluis Met groot genoegen heeft de stichting Flora & Faunabescherming kennisgenomen van de berichtgeving in het WeesperNieuws waarin is te lezen dat een aantal kinderen uit de Woonwijk Weespersluis zich inzetten om de ‘in de put’ geraakte amfibieën van een wisse dood te redden. De stichting is deze kinderen daar zeer dankbaar daarvoor. 

Terecht stelt het WeesperNieuws de vraag of deze dieren wel voldoende beschermd worden. Het antwoord daarop is nee. Al sinds 2018 heeft de stichting de aanwezigheid van onder meer de strikt beschermde rugstreeppad aangetoond in de woonwijk Weespersluis. Net als de kinderen zijn er door de stichting sedert 2018 al vele tientallen amfibieën uit de straatkolken gehaald. Omdat er in juridische zin sprake van ‘opzettelijk doden’ heeft de stichting deze kwestie in 2019 middels een verzoek tot handhaving aanhangig gemaakt bij de Omgevingsdienst Noord- Holland Noord welke namens de Gedeputeerde Staten van Noord – Holland is belast met toezicht op naleving van o.a. de Wet Natuurbescherming.

In bedoeld verzoek heeft de stichting er eveneens op gewezen dat de zeer natuuronvriendelijke aangelegde grachten met hoog opgemetselde kades in de woonwijk een ‘deathtrap’ voor onder meer de amfibieën, jonge eenden en meerkoeten vormen. Helaas weigert de Omgevingsdienst Noord- Holland Noord tot op heden handhavend op te treden en aldus de ontwikkelaar (GEM Bloemendalerpolder C.V.) op te dragen maatregelen te treffen die voorkomen dat er dieren in de straatkolken en grachten terecht komen, of het doen realiseren van z.g. uittreedvoorzieningen. 

Dit terwijl het probleem landelijk speelt en vrij eenvoudig kan worden opgelost (2011.100.pdf (ravon.nl). De Omgevingsdienst neemt tezamen met de ontwikkelaar het standpunt in dat niet is in te zien dat én waarom de dieren in de woonwijk aanwezig zouden zijn. Er is toch een compensatiegebied, aldus voornoemde partijen. Een onbegrijpelijke stelling als je beseft dat er midden in het leefgebied van o.a. de rugstreeppad een woonwijk wordt neergelegd. 

Alle door de stichting ingebrachte bewijzen (lees: foto’s en video’s) die de aanwezigheid van de amfibieën in de woonwijk, en dus ook de straatkolken en grachten aantonen worden door voornoemde partijen resoluut naar de prullenbak verwezen, hetgeen naar het oordeel van de stichting blijkt geeft van grote onverschilligheid jegens het lot van de dieren. De stichting zou haar taken niet naar behoren uitvoeren als zij het hierbij zou laten en heeft deze kwestie tezamen een flink aantal andere omissies in het project Weespersluis bij de Raad van State voorgelegd. Nu maar hopen dat zij de ernst van de situatie inzien. 

Namens het bestuur,
Bianca de Graaf

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant