Afbeelding

Hoogopgeleid en werkloos? UWV biedt supersnelle omscholing naar ICT

Algemeen

WEESP - Eind april 2022 komt het aantal lopende WW-uitkeringen in Groot Amsterdam (inclusief Weesp) uit op 15.912; dit is een maanddaling van 4,3%. Landelijk was de daling met 5% iets sterker; het aantal WW-uitkeringen komt uit op 174.811. Hiermee is het aantal WW-uitkeringen ongekend laag. Veel werkgevers hebben mede daardoor grote moeite om geschikte medewerkers te vinden. Voor werkzoekenden is dit (relatief) gunstig.

Krapte in steeds meer sectoren en regio’s
Landelijk gezien was er in het 4e kwartaal van 2021 over de volle breedte van de arbeidsmarkt nog net geen sprake van een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt. Maar op regionaal niveau was dat soms al wel het geval. Eind vorig jaar hadden 14 arbeidsmarktregio’s - waaronder Groot Amsterdam - te maken met een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt. Er waren in deze regio’s veel meer vacatures dan werkzoekenden.  

Grote tekorten in ICT
In Groot Amsterdam was de arbeidsmarkt zeer krap voor onder andere technische, transport logistieke en ICT beroepen. De arbeidsmarkt voor ICT-beroepen is van deze sectoren in Groot Amsterdam veruit het krapst. In heel Nederland is een groot tekort aan personeel. Vaker dan gemiddeld geven werkgevers uit de ICT-sector aan dat sollicitanten onvoldoende vakkennis hebben of niet over de benodigde werkervaring beschikken. Daarnaast zijn veel vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar vanwege de specialistische aard van het werk. Dit blijkt uit het artikel ‘ongekende krapte in de ICT’ dat UWV onlangs publiceerde.

“In de regio Groot Amsterdam hebben we zogenaamde loopbaanpaden ontwikkeld richting deze tekortsectoren,” aldus Anita Oonk - rayonmanager UWV WERKbedrijf. “In een dergelijk traject worden kandidaten van het begin tot het eind begeleid bij het vinden van een baan. Dit doen we in samenwerking met onder andere werkgevers, opleiders en de gemeente. Op die manier werken we aan de intersectorale mobiliteit en aan het oplossen van structurele tekorten op de arbeidsmarkt.”

Nieuw talent aantrekken
Een manier om nieuw talent aan te trekken, is om werkzoekenden te werven en deze om- of bij te scholen. UWV werkt regelmatig samen met onder andere werkgevers, gemeenten en opleiders om werkzoekenden te scholen. Binnen de ICT werkt het UWV bijvoorbeeld samen met Make IT Work. Zij scholen hoogopgeleiden - zonder ICT-achtergrond - in 5 maanden om tot IT’er. Aansluitend werken de deelnemers minimaal 6 maanden in de nieuwe functie bij een werkgever. Weespers die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen hier meer informatie vinden. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant