Afbeelding
Foto: Luitzen Groen

Benefietconcert Symfonieorkest haalt geld op voor Oekraïne

Algemeen

WEESP Afgelopen weekend gaf Symfonieorkest De Philharmonie twee benefietconcerten voor Oekraïne. Een daarvan was zaterdag in de Grote Kerk en de andere vond op zondag in Amsterdam plaats. Voor het concert waren vluchtelingen uit Oekraïne, verblijvend in Weesp, uitgenodigd.

Het concert was goed goed bezocht, maar het orkest heeft niet helemaal zicht op hoeveel vluchtelingen aanwezig waren. Het orkest opende met de ouverture ‘Rising’ van de Oekraïense componist Aleksander Shymko. De muziek maakte bij een aantal bezoekers veel los en waren zichtbaar geroerd. Dirigent Stijn Berkouwer hield na afloop de partituur in de Oekraïense vlag-kleuren omhoog. Aleksandr Shymko, wonend in Lviv, schreef de energieke ouverture voor de viering van 30 jaar onafhankelijkheid van Oekraïne in 2021, als ode aan de levenslust van Oekraïeners.

Hierna speelde solo pianist Nicolas van Poucke met het orkest een lichtvoetig werk van Rachmaninov. Na de pauze bracht het orkest de zesde Symfonie van Tsjaikovski ten gehore. Dat het concert geslaagd was, was ook te danken aan hulp vanuit Weesp. Zo hielp een Weesper Annelies Westra met de vertaling van de aankondiging van het concert. De opbrengst van beide concerten is precies 1300 euro waarvan het grootste deel gaat naar giro 555. De onkosten van toegangskaartjes voor vluchtelingen uit Oekraïne zijn door middel van donaties gedekt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant