Afbeelding
Foto: Brian Elings
Nieuws van de IVW

Samen geschiedenis schrijven

B2b

Column, door Ria Hagen, bestuurslid IVW

Op 14 mei 1940 werd het stadshart van Rotterdam weggevaagd door een vernietigend Duits bombardement. Nederland capituleerde. Al een maand later vorderden de Duitsers via het Departement van Waterstaat en de Rijksverkeersinspectie vrachtwagens voor het afvoeren van Rotterdams puin. Ook 2 vrachtwagens van Hagen werden geconfisqueerd. Opa Hagen werd gesommeerd door de Rotterdamse burgemeester, die plotsklaps ook ‘benzine-commissaris’ was, om extra brandstofbonnen in te zetten en daar gingen ze. 

Eind 1940 ging het gerucht dat de vrachtauto’s vanuit Rotterdam richting Ruhrgebied of Ardennen zouden moeten ten behoeve van de Duitse wapenindustrie. De Duitse overheid had taxatierapporten op laten maken van de gevorderde vrachtwagens en met deze ‘Abschätzungsurkunde’ én de eigendomspapieren moest opa zich in december 1940 melden ‘op de gemeentesecretarie, afd. oorlogszaken te Weesp’. Waarschijnlijk zou hij daar gedwongen geworden tot verkoop en overschrijving, dus zover liet opa het niet komen. De eerste vrachtwagen werd buiten Rotterdam het water in gereden. De tweede vrachtwagen werd gedemonteerd en in delen verstopt. De Weesper buren en boerenbedrijven hielpen opa hierbij; de kiepbak in een hooiberg, de olievaten in een schuur, de motor in de grond links, het chassis rechts…

Na de oorlog werden alle onderdelen tevoorschijn getoverd en onze vader weet zich het feest nóg te herinneren. Mede dankzij de hulp en inzet van anderen had Hagen weer bestaansrecht en de mogelijkheid om inkomen te verwerven. Die ene vrachtwagen vertegenwoordigde in 1945 een nieuw hoofdstuk in onze bedrijfshistorie.

Het is juni 2022. Op het Van Houten Industriepark te Weesp worden kantoorpanden ingezet om Oekraïense oorlogsvluchtelingen te huisvesten. Mensen die hun kostbaarheden wellicht óók onder de grond hebben gestopt en huis en haard hebben verlaten. In Oekraïne kunnen wij voor hen geen verschil maken. Als hedendaagse buren en (boeren)bedrijven hier en nu wel! 

Heeft u producten of praktische diensten waar de Oekraïners direct mee geholpen zijn? Wilt u gratis knipbeurten bieden, overgebleven brood en groenten als winkelier doneren of fietsen maken? Bent u bereid om personeel een dag(deel) in te zetten in het kader van MVO? Laten we net als toen, een daadkrachtige en helpende gemeenschap zijn. Meld je product, dienst of idee aan bij het coördinerende orgaan; www.care4good.nl 

Wie weet wat een impact uw hulp kan hebben op langere termijn. Wie weet staat uw hulp aan de prille basis van latere bedrijfsgeschiedenis. En wie weet is er in de toekomst dan wéér een kleindochter, die verteld dat de Weesper gemeenschap haar voorouders hielp om schatten te bewaren, eigenwaarde te behouden, te blijven dromen en creatieve initiatieven te ontwikkelen. Dat zou fantastisch zijn, toch?

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant