Schrik niet als je deze helikopter begin september ziet vliegen
Schrik niet als je deze helikopter begin september ziet vliegen Foto: Waternet

Bodemonderzoek vanuit de lucht

Algemeen


WEESP Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voert samen met Waternet begin september 2022 een bodemonderzoek uit in de Horstermeerpolder en omgeving. Een helikopter met daaronder een meetsonde vliegt relatief laag en zigzaggend over de polder Horstermeer, maar ook over de Loosdrechtse plassen, het Naardermeer en omgeving Weesp.

De kennis over de bodemsamenstelling die met het onderzoek wordt opgedaan is nodig om de waterkwaliteit in de polder te verbeteren. Met het oog op klimaatverandering onderzoekt het waterschap in samenwerking met Waternet hoe zij in de toekomst op een duurzame manier met zoet water kunnen blijven omgaan. Er wordt daarnaast ook gekeken of de productie van drinkwater uitgebreid kan worden.

Onder de helikopter hangt een meetsonde die (ongevaarlijke) magnetische velden opwekt. De helikopter vliegt vrij laag over en veroorzaakt tijdelijk geluidsoverlast. Vooral paarden kunnen hiervan schrikken. Het onderzoek wordt veilig uitgevoerd en er zal niet over huizen worden gevlogen.

De exacte vliegdagen zijn afhankelijk van het weer. Daarom is pas 1 à 2 dagen van tevoren bekend wanneer er gevlogen wordt. Op www.agv.nl/bodemonderzoek zullen de laatste updates gegeven worden. Bij vragen kun je een e-mail sturen naar bodemonderzoek@waternet.nl.

Dit bodemonderzoek is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland en het nationaal Deltaprogramma Zoetwater. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief