Afbeelding

Gemeenten Noord-Holland reageren vaak niet op tijd

Algemeen

REGIO Gemeenten in Noord-Holland reageren langzamer dan gemiddeld op een eenvoudige vraag per mail en geven weinig voorspelbaarheid. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Pricon, waarbij alle gemeenten met e-mailafhandeling zijn getoetst op de aanwezigheid van e-mailadressen en contactformulieren op de website, ontvangstbevestigingen, reactietijd en het verplicht laten delen van persoonlijke gegevens. Als uitgangspunt is gekeken naar de e-mailgedragslijn voor overheden. 

In de provincie Noord-Holland hebben dertien van de vierenveertig gemeenten geen e-mailadres op de website staan. Met een percentage van 30% ligt dat boven het landelijk gemiddelde van 25%.

Bij vijf van de dertien gemeenten zonder e-mailadres is het bij het contactformulier ook voor het stellen van een eenvoudige vraag verplicht om onnodige persoonlijke informatie te delen. Hierbij gaat het om de gemeenten Bloemendaal, Heemstede, Hilversum, Hollands Kroon en Schagen. Met een percentage van 11% levert dit dus mogelijk barrières op op het gebied van privacy.

Onduidelijk over afhandeling

41% van de Noord-Hollandse gemeenten versturen geen ontvangstbevestiging na het binnenkrijgen van een simpele vraag, wat een stuk hoger is dan het landelijk gemiddelde van 37%. Opvallend, want de e-mailgedragslijn verplicht gemeenten om wel een ontvangstbevestiging te sturen. De gemeenten Haarlem, Wormerland, Drechterland, Huizen, Landsmeer, Opmeer, Stede Broec, Waterland, Blaricum, Edam-Volendam, Koggenland, Medemblik, Purmerend, Zandvoort, Hilversum, Hollands Kroon, Alkmaar en Enkhuizen sturen geen ontvangstbevestiging wanneer ze een e-mail ontvangen.

Gemeenten in Noord-Holland reageren minder vaak op tijd bij een eenvoudige vraag per mail. 64% van de gemeenten heeft binnen twee werkdagen gereageerd, wat lager uitvalt dan het landelijk gemiddelde (71%).

Het percentage van gemeenten die na drie weken nog steeds niet hebben geantwoord, ligt met 18% flink hoger dan het landelijk gemiddelde van 13%. Het betreft de gemeenten Stede Broec, Waterland, Diemen, Uitgeest, Zandvoort, Heemstede, Amsterdam en Aalsmeer.

De volledige onderzoeksresultaten zijn te bekijken op:

https://www.pricon.nl/onderzoek-emailgedragslijn-gemeenten/

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
"Dit is een zorgprobleem, geen veiligheidsissue" Overlast door verwarde personen groeit al jaren achtereen Algemeen 28 sep, 14:00
Logo
Afbeelding
Nieuwkomersklas Kors Breijerschool Bijzondere klas maakt van kinderen uit alle windstreken gewone leerlingen Algemeen 28 sep, 13:17
Afbeelding
Weesp kan meedoen aan Amsterdamse Pubquiz Algemeen 28 sep, 10:53
Afbeelding
Bingo Versa Welzijn voortaan in kantine FC Weesp Buurt & wijk 28 sep, 08:00
Logo
Afbeelding
Charelle en Floor finishen Tour for Life Zadelpijn, 1,1 miljoen euro en een huwelijksaanzoek Sport 27 sep, 16:00
Afbeelding
Weg is de veiligheid van de Vinex-pallisade Column De Nieuwe Weesper Algemeen 27 sep, 14:00
Afbeelding
Vacatures van de Vrijwilligerscentrale Algemeen 27 sep, 13:00
Logo
Afbeelding
Open Dag het Domijn Ateliers en werkplaatsen open Algemeen 27 sep, 11:20
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief